Ekspert: Rusland har brug for et stabilt Ukraine

Ukraines gæld til sin russiske nabo er tårnhøj, og derfor har Rusland ingen intention om at sende sin østeuropæiske handelspartner ud på et økonomisk sidespor.

Det vurderer Søren Riishøj, lektor inden for Østeuropa og EU ved Syddansk Universitet.

- Rusland har store økonomiske interesser på spil i Ukraine, hvor ukrainerne skylder Rusland rigtig mange penge, siger lektoren.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har bedt landets regering om at fortsætte samarbejdet med "partnerne i Kijev" omkring handelsaftaler mellem Rusland og Ukraine.

Ifølge Søren Riishøj er der fra russisk side meget på spil hos den uroplagede nabo i øjeblikket, idet Ukraines gæld til Rusland kan beregnes til omkring 30 milliarder dollar - 163,5 milliarder kroner.

- Umiddelbart mister Rusland de penge, hvis Ukraine som land ender med at gå konkurs, siger lektoren.

- Halvdelen af Ukraines udenrigshandel går rundt regnet med Rusland, og på det militære område er Ukraine også en meget vigtig leverandør til Rusland.

Lektoren fra Syddansk Universitet finder det som en "beroligende melding" fra russisk side, fordi den viser, at der er klare russiske interesser i, at der skabes en stabilisering i Ukraine.

- Rusland har i øjeblikket ikke interesse i at destabilisere Ukraine, men har i stedet interesse i at have indflydelse på det, der sker, på lige fod med EU og USA, men ikke i retning af kaos og borgerkrig, siger Søren Riishøj.

Det skal derfor heller ikke skabe unødvendig frygt, at russiske soldater i kampuniformer og hjelme har omringet en militær lufthavn på den ukrainske halvø Krim blot timer efter, at en anden lufthavn i området blev belejret af en bevæbnet prorussisk gruppe.

- Rusland er afgjort også tilbageholdende på Krim og den konflikt, der foregår der. Man kan trods alt ikke på den ene hånd gå ind for en handelsaftale med styret og så samtidig gå ind for et oprør på Krim, vurderer lektoren.

Ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax siger de russiske soldater, at de vil forhindre militante i at flyve ind via lufthavnen.

/ritzau/

Dagens Gossip