Ekspert: Så mange danskere kan have set et spøgelse

Døre der smækker uventet. Gulvbrædder der knirker, uden at nogen går på dem. Det løber én koldt ned af ryggen, og man får følelsen af, at nogen står ved ens side – uden at der er nogen at se vel at mærke. Husdyrene opfører sig utrygge eller bare underligt osv. osv.

Rigtig mange danskere har efterhånden oplevet noget, de vil kategorisere som overnaturligt. De har set spøgelser, mener de, og Kirsten Marie Raahauge fortæller til videnskab.dk, at hun efterhånden har hørt så mange historier, at de kan betegnes som normale hændelser.

Læs også: Eksorcisten Lars har set djævlen i øjnene: 'Der er åbnet til den dæmoniske verden'

Hun er antropolog og lektor ved Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK), og har siden 2007 arbejdet med at kortlægge danskernes oplevelser af spøgelser – som måske i virkeligheden bør kaldes noget andet end netop ”spøgelser”, mener hun:

- Et kvalificeret, uvidenskabeligt gæt, baseret på mit materiale og på folks reaktioner, når jeg fortæller om det, er, at hver femte dansker har oplevet ’spøgelser’, fortæller Kirsten Marie Raahauge.

Hun kommer selv med flere eksempler på de hårrejsende ting, folk oplever, på videnskab.dk.

Læs også: Uhyggelig video: 4-årig pige sidder på sengen og synger - pludselig synger et spøgelse med

Alligevel er det et tabu at tale om hændelserne for de mennesker, der oplever at føre samtaler med folk, der er døde, oplever at blive forsøgt kvalt i deres soveværelse, eller andet der er svært for pårørende at forstå, når personen genfortæller episoden.

- Folk begynder at tvivle på deres egne sanser. Den intense, ikke-forståelige oplevelse får ikke folk til at ødelægge eller ændre deres verdensbillede. Det er nærmere en mindre irritation, som bliver et minde, der nager dem. De husker det tydeligt, men det er svært at sætte ind i en sammenhæng, skriver Kirsten Marie Raahauge i sin bog om emnet.

Hun mener derfor, vi bør tale mere åbent om hændelserne for at få et fælles sprog for, hvad det er, folk oplever. Ofte bliver folk nemlig utilpasse ved at forklare deres historier med brug af ordet "spøgelse". 

Hendes bud er ud fra et forslag med en interviewet person, at vi i stedet bruger begrebet "vildt rum". 

Har du oplevet en unaturlig hændelse? Og hvad skete der i så fald?

Læs også: Forskere efter hårrejsende eksperiment: Spøgelser eksisterer kun i vores fantasi

Læs også: Spøgelse” angriber kameramand under dette interview

Følg Dagens Mærkelige Nyheder for flere lignende artikler:

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip