Ekspert: Så tæt er Danmark på at gå i krig

Der kommer en krig i Syrien, og hvis Danmarks allierede spørger, om vi vil være med, så kan danske fly ende med at kaste bomber mod regimet i Syrien.

Beviserne skal dog være der for, at regimet har brugt kemiske våben mod befolkningen, vurderer Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet, efter statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tirsdag åbnede op for indgriben uden om FN.

- Hvis amerikanernes beviser holder vand, og det tror jeg, de gør ud fra deres udmeldinger, så forventer jeg, at Danmark vil bidrage i et indgreb, hvis vi bliver spurgt om det, siger Peter Viggo Jakobsen til Ritzau.

- Men det kræver, at USA vil have Danmark med, for de kunne sagtens finde på at gå sammen med briterne og franskmændene alene. Så det er kun for at øge legitimiteten med flere lande i en koalition, at Danmark skulle blive spurgt, vurderer han.

Efter meldinger om et giftgasangreb mod syriske civile onsdag i sidste uge har en række af Danmarks allierede sagt, at de overvejer at gå uden om FN's Sikkerhedsråd, hvor Rusland og Kina længe har modsat sig indgriben i den kaotiske syriske konflikt.

Især USA og Storbritannien har sagt meget direkte, at der er Assad-styret, som står bag brugen af giftgas.

Men det er slet ikke sikkert, at Danmark kommer i krig, selvom regeringen gerne vil, og i øvrigt kan overbevise det påkrævede totredjedels flertal i Folketinget for beslutningen.

- Det kunne godt ende med et meget begrænset angreb, som kun skal sige fy, fy og skamme, skamme, og så vil der reelt ikke være behov for danske fly, siger Peter Viggo Jakobsen, der er overbevist om, at der kommer et indgreb i Syrien.

Statsministeren sagde tirsdag til TV2 News, at "hvis FN's Sikkerhedsråd ikke vil reagere i den nuværende situation, så er vi nødt til at overveje alternative reaktionsmønstre".

- Det, Helle Thorning har sagt i dag, betyder, at hvis amerikanerne spørger efter dansk militær bistand, og beviserne ellers er i orden, så vil Danmark deltage i et sådan angreb, fortæller lektoren.

- Hun ved godt, at man ikke kan få et FN-mandat, og så er situationen som i Kosovo i 99 og Nordirak i 98, og der valgte Danmark at støtte sine allierede, forklarer han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip