Ekspert: Saudi-Arabien sender stærkt signal til Iran

Skrevet af admin

03/01/2016

Dagens topnyheder

Den saudiarabiske ambassade i Teheran blev natten til søndag stormet af demonstranter, som satte ild til bygningen. Søndag aften har Saudi-Arabien svaret igen ved at kappe alle diplomatiske bånd til Iran.

Det er først og fremmest et symbolpolitisk signal, vurderer Rasmus Christian Elling, der er adjunkt ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet.

- Man forsøger at markere, at man ikke vil finde sig i det, der er sket med ambassaden, siger han.

- Det er selvfølgelig ikke et skridt i den rigtige retning. Spørgsmålet er selvfølgelig, hvilke konsekvenser det kan få på længere sigt, siger han.

Weekendens uroligheder begyndte, da Saudi-Arabien lørdag henrettede den shiitiske leder Nimr al-Nimr. Den shiamuslimske lærde var en af de ledende kræfter i den shiamuslimsk-ledede regeringsmodstand i Saudi-Arabien. Han blev anholdt i 2012.

Saudi-Arabien er et sunnimuslimsk land med et shiamuslimsk mindretal. Iran er shiamuslimsk, og derfor har konflikten religiøse under- og overtoner.

- Det er bekymrende, at de to stærkeste magter ved Den Persiske Bugt nu ikke længere officielt er repræsenterede i hinandens lande, siger Rasmus Christian Elling.

- Det er vigtigt for stabiliteten i regionen, at der er åbne diplomatiske forbindelser. De to lande bekæmper hinanden via stedfortrædere i Yemen og Syrien, og konflikterne kan potentielt eskalere ind i Irak og Libanon og brede sig, siger han.

Ud over religion handler konflikten om olie, fortæller lektoren. Den saudiarabiske økonomi er presset af faldende oliepriser, mens Iran gør klar til at sende olie ud på markedet, når sanktionerne mod landet bliver ophævet, hvilket vil presse priserne yderligere.

Søndag aften er de saudiarabiske diplomater, der er evakueret fra Iran efter ambassadeangrebet, ankommet til Dubai på vejen hjem til Riyadh, oplyser tv-stationen al-Arabiya. De iranske diplomater har 48 timer til at rejse hjem.

/ritzau/