Ekspert ser kraftig bombe i Bagdad som tegn på svækket IS

Islamisk Stat er svækket både militært og økonomisk, og lederne har indset, at de må opgive drømmen om et kalifat.

Derfor optrapper de deres terrorangreb, vurderer Deniz Serinci, der har skrevet bogen "Terrorens Kalifat" om gruppen.

- Vi vil se mere klassisk terror fra IS’ side. Det er et tegn på, at de er pressede, og at de er mere vrede på verden end før, siger han.

- I en konventionel krig kan de ikke vinde. Så de udnytter et nemt middel, nemlig terror, siger han.

Op mod 125 skal natten til søndag være blevet dræbt i den irakiske hovedstad, Bagdad. Det rapporterer BBC, som citerer irakisk politi for oplysningen.

Ifølge AFP er der tale om det dødeligste angreb i Bagdad i år. En bombe sprang i et travlt shopping- og restaurantkvarter.

Islamisk Stat sagde ifølge nyhedsbureauet, at bomben var en selvmordsaktion rettet mod shiamuslimer i den irakiske hovedstad.

I 2014 tog jihadister fra den ekstremistiske sunnimuslimske organisation kontrol med store dele af Irak og Syrien. Målet var at skabe et kalifat, som strækker sig over hele Mellemøsten.

- Det, Israel er for jøderne, ville de skabe for sunnimuslimerne. Men de ved, at de ikke har mange chancer for at fortsætte med at eksistere som stat, siger Deniz Serinci.

- Derfor er de vrede. De er vrede på Vesten, som bomber dem, og på de lokale regeringer, herunder Bagdad, som de anser for at være provestlige, siger han.

Deniz Serinci vurderer, at Islamisk Stat har mistet 45 procent af arealerne i Irak, og 20 procent af arealerne i Syrien. Han forventer, at organisationen i de kommende år vil miste resten af deres territorium.

- Men de vil fortsætte som en statsløs terrororganisation, og en statsløs terrororganisation kan godt slå mange mennesker ihjel. De skal bare løbe ind i en café og smide en bombe, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip