Ekspert ser mindre service og mere byggeri i kommuneaftale

Han betegner den nye aftale som en »stram aftale«, når det handler om den service, der kan leveres ude i kommunerne, mens aftalen giver plads til flere investeringer i anlæg.

»Den her aftale betyder, at der er færre midler til at ansætte eksempelvis pædagoger og personale i hjemmeplejen. Men på den anden side giver aftalen flere midler til anlægsinvesteringer,« siger han og henviser til, at den samlede serviceramme på 230,5 milliarder kroner er to milliarder kroner mindre end kommunerne budgetterede med i 2013. Samtidig er der afsat to milliarder kroner mere til anlægsinvesteringer.

Hos Danmarks største erhvervsorganisation Dansk Industri (DI) er håbet, at midlerne til øgede anlægsinvesteringer målrettes.

»Nu er det afgørende at få disse midler omsat der, hvor de giver størst værdi og understøtter de lokale virksomheders muligheder for at skabe vækst,« siger erhvervsøkonomisk chef i DI Kent Damsgaard i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau. DI glæder sig samtidig over, at det er en relativ »stram« aftale, som nu er blevet indgået.

Under tidligere forhandlinger mellem KL og regeringen har stridens kerne været de sanktioner, der kan tages i brug, hvis kommunerne overskrider deres budgetter. Kurt Houlberg fra KORA vurderer, at kommunerne har fået en lille sejr på dét område, fordi kommunerne ikke længere straffes for at overskride deres samlede budget, så længe de holder sig inde for den overordnede økonomiske ramme, som regeringen og KL er blevet enige om.

»I de senere år har mange kommuner af frygt for at overskride budgetterne holdt mere igen, end det har været nødvendigt. Det er det, man nu forsøger at undgå,« lyder det fra forskeren.

Et af kardinalpunkterne i økonomiaftalen har været at finde midler til at finansiere den nye folkeskolereform.

Af den nye kommunalaftale fremgår det, at kommunerne i 2014 får 200 millioner kroner om året til at indføre reformen. Fra 2015 stiger det beløb til 400 millioner kroner årligt. Derudover vil der blive afsat en milliard kroner til efteruddannelse af lærere frem til 2020, ligesom der i de kommende tre år er afsat 1,8 milliarder kroner til de kommuner, som har særlige udfordringer på skoleområdet.

Dagens Gossip