Ekspert ser skeptisk på ny fattigdomsgrænse

»Det er bedre end ingenting. En fattigdomsgrænse vil jo betyde, at man kan følge udviklingen i antal fattige over tid. Det har man ikke kunnet før,« siger John Andersen.

Karen Hækkerup har besluttet at følge de anbefalinger, som et ekspertudvalg under regeringen fremlagde fredag. Det betyder, at grænsen for fattigdom måles ud fra den årlige medianindkomst, som lige nu betyder, at personer, der over tre år har tjent mindre end 103.200 kroner om året, kan betegnes som fattige. Men den definition er skuffende, mener John Andersen.

»Det er en meget smal definition. Når man måler på, hvad folk har til rådighed før skat og faste udgifter, så kan vurderingen blive ekstremt grovkornet. Rådighedsbeløbet er langt mere interessant. Man kan jo sagtens komme ned på et ekstremt lavt rådighedsbeløb selv om, man tjener mere end 103.200 kroner om året,« siger han.

Ifølge beregninger fra Rådet for Socialt Udsatte vil den nye fattigdomsgrænse betyde, at antallet af langvarigt fattige danskere er tredoblet på bare 11 år, og at der i dag lever 42.000 langvarigt fattige i Danmark.

Dagens Gossip