Ekspert: SF kan ikke vende styrkeforholdet

Tirsdagens ministerrokade, der betyder farvel til to af SF's ministre og goddag til to nye, kommer ikke til at rykke særlig meget ved partiets svage position i regeringen.

Det fastslår Hans Mortensen, der er forfatter til SF-bogen "Den røde tråd" og politisk journalist på Weekendavisen.

- Med de to nye ministre har Annette Vilhelmsen skabt ro i partiet på kort sigt ved ikke at rense hårdere ud, siger Hans Mortensen med henvisning til, at SF's seks ministerposter nu er delt ligeligt mellem partiets tre fløje.

- Men i regeringen har hun meget få spilmuligheder. SF er den svage part i regeringen, og det kan der ikke rigtig laves om på, tilføjer han.

Tirsdagens rokade betyder, at den nyslåede formand Annette Vilhelmsen overtager Ole Sohns post som erhvervs- og vækstminister. Den unge skatteminister Thor Möger Pedersen har fået en fyreseddel og ind træder i stedet den rutinerede Holger K. Nielsen.

Rokaden er Annette Vilhelmsens forsøg på at sikre alle i SF indflydelse, og på kort sigt vil beslutningen da også skabe ro i partiet, mener Hans Mortensen.

Men senere kan det skabe uro på ny, hvis Vilhelmsen ikke kan lave de ændringer i SF's regeringspolitik, som hun har luftet under formandskampen. SF står nemlig trods rokade fortsat langt svagere end de andre partier, Socialdemokraterne og De Radikale.

- I den nuværende situation har SF ikke chance for at vende styrkeforholdet. For det handler ikke kun om antallet af mandater - det handler også om, hvad man kan true med, siger Hans Mortensen og fortsætter:

- Hvis SF truer med at gå ud af regeringen, vil partiet ikke have andre muligheder end at blive støtteparti, og så sidder S-R fortsat stabilt. Hvis De Radikale går, falder projektet sammen, og det afgør styrkeforholdet.

Holger K. Nielsen snupper posten som skatteminister ved en overdragelse klokken 13.30, mens Annette Vilhelmsen overtager Erhvervs- og Vækstministeriet ved en ceremoni en time senere.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip