Ekspert: SF kan ikke vende styrkeforholdet

Tirsdagens ministerrokade, der betyder farvel til to af SF's ministre og goddag til to nye, kommer ikke til at rykke særlig meget ved partiets svage position i regeringen.

Det fastslår Hans Mortensen, der er forfatter til SF-bogen "Den røde tråd" og politisk journalist på Weekendavisen.

- Med de to nye ministre har Annette Vilhelmsen skabt ro i partiet på kort sigt ved ikke at rense hårdere ud, siger Hans Mortensen med henvisning til, at SF's seks ministerposter nu er delt ligeligt mellem partiets tre fløje.

- Men i regeringen har hun meget få spilmuligheder. SF er den svage part i regeringen, og det kan der ikke rigtig laves om på, tilføjer han.

Tirsdagens rokade betyder, at den nyslåede formand Annette Vilhelmsen overtager Ole Sohns post som erhvervs- og vækstminister. Den unge skatteminister Thor Möger Pedersen har fået en fyreseddel og ind træder i stedet den rutinerede Holger K. Nielsen.

Rokaden er Annette Vilhelmsens forsøg på at sikre alle i SF indflydelse, og på kort sigt vil beslutningen da også skabe ro i partiet, mener Hans Mortensen.

Men senere kan det skabe uro på ny, hvis Vilhelmsen ikke kan lave de ændringer i SF's regeringspolitik, som hun har luftet under formandskampen. SF står nemlig trods rokade fortsat langt svagere end de andre partier, Socialdemokraterne og De Radikale.

- I den nuværende situation har SF ikke chance for at vende styrkeforholdet. For det handler ikke kun om antallet af mandater - det handler også om, hvad man kan true med, siger Hans Mortensen og fortsætter:

- Hvis SF truer med at gå ud af regeringen, vil partiet ikke have andre muligheder end at blive støtteparti, og så sidder S-R fortsat stabilt. Hvis De Radikale går, falder projektet sammen, og det afgør styrkeforholdet.

Holger K. Nielsen snupper posten som skatteminister ved en overdragelse klokken 13.30, mens Annette Vilhelmsen overtager Erhvervs- og Vækstministeriet ved en ceremoni en time senere.

 

Dagens Gossip