Ekspert: Spansk politik er i helt ny mudret situation

Spanske politikere er vant til flertalsregeringer, der kan træffe beslutninger uden at skulle indgå kompromiser.

Men som optællingerne fra de spanske valgsteder er tikket ind, står det klart, at spanske politikere nu er tvunget til at tænke på nye måder.

- Det bliver en kompliceret situation for politikerne at få fundet et flertal og bygget en regering, siger Henrik Prebensen, lektor og seniorforsker ved Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet.

Med over halvdelen af stemmerne optalt, har det siddende, konservative regeringsparti, Partido Popular, fået 123 sæder i parlamentet ud af de 176 sæder, der er nødvendige for at få absolut flertal.

Og det betyder, at Partido Popular nu må forhandle med andre partier for at kunne danne en regering.

Samtidig skriver flere internationale nyhedsbureauer, at der også er mulighed for en koalitionsregering mellem flere venstrepartier.

- Der har hidtil været klare flertal enten til venstre eller til højre, og nu står man i en ny situation, som er meget mudret, og hvor man så må sætte sig ved et forhandlingsbord, siger Henrik Prebensen.

I Spanien er der ikke krav til, hvor lang tid der må gå, før der er dannet en regering efter et valg. Derfor kan forhandlinger også trække i langdrag.

Særligt svært kan det blive, når det kommer til samarbejdet mellem de klassiske partier og to helt nye protestpartier, Podemos og Ciudadanos, der begge ser ud til at komme ind ved valget.

De har blandt andet varslet, at de ikke vil støtte den siddende konservative premierminister, Mariano Rajoy. Derfor kan valget også tolkes som en kold skulder til ham.

- Det er en stor utilfredshed i befolkningen, dels med de gamle politikere, og den korruption der har været, siger Henrik Prebensen.

/ritzau/

Dagens Gossip