Ekspert: Splittelsen i Syrien skræmmer

Splittelsen i den religiøse del af oppositionen er dermed total og følger i kølvandet på hårde kampe mellem styrker fra den Frie Syriske Hær og oprørsgruppen al-Nusra i det nordlige Syrien. Gruppen har forbindelse til al-Qaeda.

Alle 11 hører til blandt oprørernes mest velbevæbnede grupper og mange af medlemmerne er erfarne krigere. Selv om stærkt islamistiske grupper før har vendt ryggen til den bredere del af oppositionen, betegner Mellemøsteksperten Sune Haugbølle fra Roskilde Universitet. den nye situation som skræmmende:

»Enkelte af dem har tidligere forsøgt at danne den slags paraplyorganisationer, og det er skræmmende, fordi det underminerer kampen for demokrati. Samtidig underminerer det også appellerne til Vesten. Det er jo umuligt at appellere om støtte, hvis den har denne her form for islamistisk ansigt. Det er på alle måder bekymrende og skræmmende,« siger Sune Haugbølle.

Der har ifølge ham hele tiden været spændinger og ideologisk uenighed i oppositionen. Det gælder både i forhold til det, der foregår på slagmarken i Syrien og i forhold til de politiske organer, der for de flestes vedkommende befinder sig uden for Syrien, fortrinsvis i Tyrkiet.

Ifølge Sune Haugbølle kommer bruddet også på et tidspunkt, hvor USA og resten af Vesten forsøger at styrke den Nationale Koalition og betragte den som en form for midlertidig regering og tilsvarende søge at knytte den Frie Syriske Hær tættere til national-koalitionen.

»Vi vil efterhånden få en opposition, der kommer til at fremstå sekulær uden disse her islamistiske grupper, og internt i Syrien betyder det, at det bliver svært at undgå kampe mellem de to parter, som vi har set det i Nordsyrien,« siger Sune Haugbølle.

De 11 organisationer, der forlader Syriens Nationale Koalition, er: Al-Nusra Front, Ahrar al-Sham, Liwa al-Tawhid, Liwa al-Islam, Suqur al-Sham, Harakat Fajr al-Sham al-Islamiya, Harakat al-Nour al-Islamiya, Kataib Nour al-Din al-Zinki, Liwa al-Ansar, Tajammu Fastaqim Kama Ummirat - Aleppo, 19. Division.

Dagens Gossip