Ekspert: Svensk id-kontrol går ud over pendlere

Skrevet af admin

04/12/2015

Mest læste i dag

Hvis de svenske politikere i næste uge vedtager forslaget om at indføre id-kontrol for alle passagerer, som rejser over Øresund, vil det vise sig at være et alvorligt slag for pendlerne mellem Danmark og Sverige.

Det vurderer Britt Andresen, chefanalytiker ved Øresundsinstituttet. Hun mener, at kontrol på den dansk-svenske grænse strider imod hele grundidéen, som lå bag, da man indviede broen i 2000.

- Øresundsbroen har betydet, at der er mange danskere, der har valgt at bosætte sig på den svenske side. Da vi fik Øresundsbroen og fik den kortere rejsetid, gav det lige pludselig mening at pendle mellem de to lande, siger Britt Andresen.

- Øresundsbroen har jo betydet, at vi er kommet langt, langt tættere på hinanden. Også mentalt, fortsætter hun.

Der er ifølge Britt Andresen over 15.000 mennesker, som pendler mellem Danmark og Sverige, og af dem pendler omkring 7000 hver dag. Cirka 1000 af dem er danskere, som pendler til Sverige.

Med de ændringer i asylpolitikken, som den svenske regering foreslår, vil der blive indført et krav på at vise gyldigt id ved køb af tog-, bus- og færgebilletter til Sverige.

Ifølge avisen Sydsvenskan siger trafikdirektør for Skånetrafikken, Linus Eriksson, at id-kontrollen vil betyde, at det kommer til at tage op mod halvanden time at krydse Øresund i tog.

DSB har ikke ønsket at kommentere konsekvenserne, når svenskerne formentligt indfører kontrollerne, men oplyser, at situationen følges nøje.

Britt Andresen er ikke i tvivl om, at kontrollen vil få konsekvenser for flere end pendlerne.

- Pendlingen mellem Sjælland og Skåne er tidoblet, siden vi fik Øresundsbroen. Hvis vi skal lægge mere end en time til rejsetiden, bliver det, som den gang vi kun havde færgen. Og der var ikke rigtig nogen, der pendlede dengang. Det vil gå ind og smadre det fælles arbejdsmarked, hvis det fortsætter i lang tid, siger hun.

Der foretages omkring 75.000 ture mellem Danmark og Sverige i tog, bil og andre motorkøretøjer hver eneste dag.

/ritzau/