Ekspert: Sygehusansatte skal fortsat løbe stærkere

Skrevet af admin

09/06/2016

Mest læste i dag

Der bliver ikke mindre travlt på landets sygehuse, efter at regeringen og Danske Regioner torsdag har indgået en aftale om næste års økonomi.

Det vurderer professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (Kora).

- Det er en meget stram økonomiaftale, der er indgået mellem regeringen og regionerne, siger sundhedsprofessoren.

Men det var også forventeligt, tilføjer han.

- Sidste år blev der givet relativt meget til sundhedsvæsenet, og derfor var det forventeligt, at der ikke var meget at komme efter i år, siger Jakob Kjellberg med henvisning til, at sundhedsvæsenet sidste år fik tilført 2,4 milliarder kroner.

Aftalen, som regionerne har indgået med regeringen, betyder, at der næste år tilføres 200 millioner kroner.

Det er ikke prangende og nærmest at betegne som en "nulløsning", lyder det fra Jakob Kjellberg.

- Regionerne så et stort behov for mange flere penge, mens Claus Hjort (finansminister, red.) mente, at de nærmest skulle have færre penge.

- Nu ender man så med noget, der ligner en nulløsning. Så man kan sige, at man har ramt midt mellem de to yderpunkter, siger Jakob Kjellberg.

Aftalen betyder, at personalet på sygehusene fortsat skal levere en årlig produktivitetsstigning på to procent.

- Kravet om, at man så at sige skal lave to procent mere for pengene har været gængs standard de sidste mange år, og det fortsætter også. Så der skal stadig leveres mere for pengene, også når der tages højde for, at man får en lille smule ekstra, siger Jakob Kjellberg.

Sundhedsprofessoren forudser dog, at politikerne kan ende med at trække en kanin op af hatten, når der senere på året skal forhandles finanslov.

- De seneste år har vi set et mønster, hvor økonomiaftalen ikke har mange penge i sig, men så kommer der noget ekstra på finansloven.

- Det mønster kan meget vel gentage sig, fordi aftalen rummer et hint om en ny kræftplan til efteråret, som kan blive en del af en finanslovsaftale, forudser Jakob Kjellberg.

/ritzau/