Ekspert: Ted Cruz holder kampen mod Trump i live

Den etablerede republikanske politikerelite kan ikke døje dem. Men natten til søndag dansk tid, beviste både Ted Cruz og Donald Trump endnu engang, at det tilsyneladende er dem, der har den største opbakning blandt de republikanske vælgere.

- Ted Cruz klarede sig godt i nat, og vandt flere delegerede end Donald Trump gjorde. Dermed er Ted Cruz kampagne i allerhøjeste grad stadig i live. Nu måske som det republikanske alternativ til Donald Trump, siger Jørn Brøndal lektor i amerikansk historie fra Syddansk Universitet.

Republikanerne Donald Trump og Ted Cruz vandt hver to delstater ved lørdagens primærvalg og caucuses, der fandt sted i Kentucky, Louisiana, Maine og Kansas.

Et resultat der er en våd klud i ansigtet på den politiske ledelse hos republikanerne, hvor man ikke kan udstå Donald Trump, men heller ikke jubler over den stærkt religiøse og højreorienterede Ted Cruz.

- Problemet med det alternativ er, at den republikanske ledelse finder Cruz næsten lige så uspiselig, som Donald Trump. Han er også en anti-establishment kandidat. Mange af hans senatorkolleger i Washington DC kan ikke fordrage ham, siger Jørn Brøndal.

I den etablerede republikanske partikerne har man sat sin lid til den mere moderate Marco Rubio, men han havde en særdeles dårlig valgdag, og blev kun nummer tre i tre af staterne og nummer fire i staten Maine.

- Cruz har været ude og opfordre ham til at trække sig. Men det gør han ikke. Han skal lige nå at se, hvordan det går i Florida, siger Jørn Brøndal med tanke på det kommende primærvalg i Florida, hvor Rubio regnes for at have stor opbakning.

Tager Rubio en sejr der, tror Jørn Brøndal, at den politiske ledelse hos republikanerne fortsat håber på at kunne knuse Trump.

Bliver det ikke til en samlet sejr til Rubio. Så klynger de sig til håbet om, at ingen af de fire tilbageværende kandidater når at samle de i alt 1237 delegerede, der kræves for en sejr i konventet.

I det tilfælde vil de delegerede på konventet blive fritstillet efter første afstemningsrunde.

Ved en afstemningsrunde nummer to vil partiet kunne opstille en helt ny kandidat, der ikke har deltaget i primærvalgene, og den person kan med over 50 procent af stemmerne, vælte Trump.

En situation der dog ikke er set hos republikanerne siden 1948.

/ritzau/

Dagens Gossip