Ekspert: Thorning-svar afslører brud på god forvaltning

Skrevet af admin

17/01/2014

Dagens topnyheder

Mindst to gange talte Statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen, og Justitsministeriets nu hjemsendte departementschef, Anne Kristine Axelsson, i telefon sammen 19. november sidste år for at diskutere Morten Bødskovs udtalelse om retsudvalgets aflyste besøg på Christiania.

Men indholdet af telefonsamtalerne er ikke dokumenteret i telefonnotater, fremgår det af et skriftligt svar fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) forud for fredagens samråd.

Det er i strid med god forvaltningsskik, mener Birgitte Poulsen, der er lektor i offentlig forvaltning ved Roskilde Universitetscenter.

- Det er ikke unormal praksis ikke at tage telefonnotater, men når det er så følsom en sag, ville det have været passende at gøre det. Der burde have ligget et notat.

- Det hedder, at man har ”notatpligt”. Det er ikke sådan, at man kommer i fængsel for ikke at gøre det, men det ville have været god forvaltningsskik. Og det kan være problematisk, netop når der kommer sådan nogle sager, at der ikke ligger telefonnotater, for det kunne være med til at give et fuldt indblik i, præcist hvad der er foregået, siger hun til Ritzau.

Af statsministerens svar på en række skriftlige spørgsmål fra Enhedslistens Pernille Skipper fremgår det, at Christian Kettel Thomsen efter at have modtaget det første udkast på mail, ringede til Anne Kristine Axelsson og foreslog, at der kunne indsættes "en form for beklagelse af forløbet".

Den beklagelse blev indsat i et andet udkast til udtalelsen, men røg ud i den tredje - og endelige - version. I mellemtiden havde der dog igen været telefonkontakt mellem Justitsministeriet og Statsministeriet, forklarer Thorning.

- I en telefonsamtale, efter Statsministeriet havde modtaget det andet udkast til justits- ministerens udtalelse, oplyste Justitsministeriets departementschef, at denne version ville blive ændret, forklarer Thorning.

Statsministeren fastholder dog i et andet svar, at Statsministeriet i den forbindelse ikke fik oplyst, at den endelige udtalelse alligevel ikke ville komme til at indeholde Bødskovs beklagelse over forløbet.

Da der ikke findes nogle telefonnotater, er det ikke muligt at efterprøve eller dokumentere, hvorvidt denne fremstilling af telefonsamtalerne - som må formodes at bygge på Christian Kettel Thomsens hukommelse - er korrekt.

Det er ikke første gang, at Christian Kettel Thomsen og Anne Kristine Axelsson er i skudlinjen for ikke at opfylde deres notatpligt.

I kølvandet på sagen om Henrik Sass Larsens manglende sikkerhedsgodkendelse som minister udtalte Folketingets Ombudsmand "alvorlig kritik" af de to departementschefers rolle i sagen.

Kritikken gik blandt andet på, at de to topembedsmænd ikke havde taget notater fra det møde, hvor de meddelte Henrik Sass Larsen, at han ikke kunne sikkerhedsgodkendes og pålagde ham tavshedspligt om afgørelsen.

/ritzau/