Ekspert: Trængt Obama vil føje Kongressen

Det vurderer Niels Bjerre-Poulsen, lektor på Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

»Meningsmålingerne rykker sig ikke i hans favør. Kun hver tredje amerikaner går ind for en Syrien-aktion, og det presser præsidenten enormt. Dertil kommer, at den dokumentation, der er blevet lagt frem for Kongressen i lukkede møder, åbenbart ikke har flyttet Kongressens medlemmer synderligt meget,« siger Niels Bjerre-Poulsen.

En ny Gallup-rundspørge viser ifølge Reuters, at 51 procent af amerikanerne er modstandere af et angreb på Syrien, mens blot 36 procent støtter det.

Det er fortsat usikkert, om Obama kan opnå opbakning til sin Syrien-linje, og om han vil følge en eventuel beslutning fra de amerikanske politikere. Obama har tidligere meldt ud, at han forbeholder sig retten til at træffe sin egen beslutning - uanset hvordan stemmerne falder.

Spørgsmål: Hvilke scenarier er realistiske, hvis Obama modsætter sig et nej fra Kongressen?

»Det vil få politiske konsekvenser. Vi vil sikkert se republikanere, der vil forsøge at anlægge en rigsretssag om, at han har brudt forfatningen ved at trodse Kongressen. Selvom de ikke får medhold i det, så vil det komme til at fylde en stor del af resten af hans præsidentkarriere.«

Obama gentog lørdag, at USA ikke kan se stort på det »forfærdelige kemiske angreb i Syrien«, der ifølge amerikanske efterretninger kostede over 1.300 mennesker livet.

»Vi kan ikke vende det blinde øje til billeder som dem, vi har set i Syrien,« sagde Obama i sin ugentlige radiotale.

Fredag stod det klart, at det ikke lykkedes Obama at afslutte sin strid om et militært indgreb i Syrien med den russiske præsident, Vladimir Putin, under G20-topmødet i Sankt Petersborg i Rusland.

Samme dag oplyste den republikanske leder af Repræsentanternes Hus, Eric Cantor, til sine kollegaer, at de skal forvente en afstemning om godkendelse af en amerikansk militæraktion mod Syrien inden for de næste to uger.

Vurderingen har tidligere lydt, at en afstemning vil finde sted i den kommende uge.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip