Ekspert: Tre år for hashkørsel er urimelig

Dagen efter at Københavns Politi løftede sløret for deres nyeste våben i bekæmpelsen af narkotikapåvirkede bilister, langer en ekspert nu ud efter straffen for at køre bil i hashpåvirket tilstand.

Den er for hård, mener læge og misbrugsekspert Henrik Rindom og kritiserer dermed en lovstramning, som siden nytår har betydet, at kørekortet ryger ubetinget i tre år, første gang en bilist tages med ulovlige stoffer i blodet.

- Selvfølgelig skal vi gøre alt, hvad vi kan for at forhindre folk i at køre bil i ruspåvirket tilstand. Men det er fuldstændig urimeligt, at unge skal miste deres kørekort i tre år, fordi de har røget hash, siger Henrik Rindom.

Torsdag præsenterede Københavns Politi nye narkometre, som med en spytprøve kan afsløre syv former for bevidsthedspåvirkende stoffer hos bilister, herunder hash.

Er testen positiv, sendes bilisten videre til en blodprøve. Viser den samme resultat, mister man sit kørekort i tre år og får en bøde, som svarer til fire procent af bruttoårslønnen.

Det er den samme straf, som grove spritbilister får. Mildere overtrædelser i alkoholsager straffes blot med en betinget frakendelse af kørekortet.

- Set i forhold til det, er straffen for at køre hashpåvirket fuldstændig urimelig. Jeg har eksempler på unge, der mister deres læreplads, fordi de ikke længere må køre bil, siger Henrik Rindom.

Han mener, at samfundet ville opnå en større gevinst, hvis de unge i stedet blev frakendt kørekortet i et halvt år og de næste to og halvt år med jævne mellemrum skulle levere urinprøver for at bevise, at de ikke længere ryger hash.

- Det ville motivere dem til at komme ud af misbruget, siger Henrik Rindom.

Narkometret er et pilotprojekt hos Københavns Politi. Hvis det bliver en succes, er det planen at udbrede det til resten af landet.

Ud over hash, eller cannabis, kan narkometret spore opium, kokain, benzedrin, amfetamin, metaamfetamin og metadon.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip