Ekspert tror ikke på dyre konsultationer

Det er ikke realistisk, at syge danskere skal betale op mod 1.000 kroner for at blive undersøg af en læge fra 1. september næste år.

Det siger sundhedsøkonom Jakob Kjellberg fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, Kora.

Han tror ikke på, at det overhovedet kan lade sig gøre i praksis.

- At sige, at den almindelige dansker skal være bekymret for at skulle betale 1.000 kroner for at gå til lægen, er at stramme skruen. Der kommer en løsning på det her.

Han vil ikke vil udelukke, at nogle læger kan finde på tage 900 kroner for en undersøgelse, som det fremgår af Jyllands-Posten i dag. Dog ser han det som indlysende, at det offentlige ikke vil refundere det beløb.
Desuden vil danskerne bare gå uden om de læger, der tager så mange penge for en konsultation, mener han.

- Det kan da godt være, at der er en læge, der siger, at det koster 1.000 kroner hos mig. Så må vi jo se, om nogle vil bruge ham eller hende, siger Kjellberg og tilføjer:

- Men der er jo fri prissætning, så de kan i princippet vælge at sige, at en almindelig undersøgelse koster en milliard kroner.

SF's sundhedsordfører, Özlem Cekic, kritiserer lægerne for den hårde tone, men forsikrer, at folk ikke selv kommer til at betale eller stå uden læge.

- Det er usmart, at praktiserende lægerne går ud og siger, at de vil tage penge. Det er ikke konstruktivt at gå i forhandling på den måde, og jeg forstår ikke den meget voldsomme reaktion.

Hun tilføjer, at det vigtigste er, at patienter ikke bliver taget som gidsler i forhandlingerne.

Ender det med en konflikt, hvor lægerne nedlægger deres ydernummer og selv vælger, hvad de vil tage for at tilse patienter, gætter Jakob Kjellberg på et lovindgreb på, hvad taksterne skal blive.

 

Dagens Gossip