Ekspert: Trumps kampagne danner grobund for uroligheder

Den kontroversielle republikanske præsidentkandidat Donald Trump formår at skille vandene som ingen andre. Han har både samlet de mest loyale støtter og de mest indædte modstandere.

Det var årsagen til, at mangemilliardærens vælgermøde i Chicago blev aflyst på grund af en demonstration, der udviklede sig til uroligheder natten til lørdag. Det mener Anders Agner Pedersen, der er redaktør på Kongressen.com, der handler om amerikansk politik.

- Det vi så i nat, er en foreløbig kulmination på den vrede, der både er hos Trumps støtter og modstandere. Støtterne er meget loyale, og møder op i skalaer, vi sjældent ser i amerikansk politik, men modstanden er også utrolig udtalt, siger han til Ritzau.

Den såkaldte Little Super Tuesday er om tre dage, og det betyder blandt andet, at indbyggerne i staten Illinois skal stemme på deres foretrukne præsidentkandidat. Derfor skulle Trump tale for en arena på University of Chicago propfyldt med vælgere.

Dog blev mødet aflyst af sikkerhedsmæssige årsager, da demonstrationen mod Trump løb løbsk.

Om nattens uroligheder i den amerikanske storby konkret kommer til at påvirke resultatet på tirsdag, er endnu ikke til at sige, mener Anders Agner Pedersen.

- Det er svært at spå om, hvor meget det vil få af betydning på den korte bane, for det er svært at se, hvem der skulle kunne afspore ham, da han står til at føre i alle de fem stater, men man kan sige, at det er med til at bekræfte fronterne, siger han.

Derfor tør Anders Agner Pedersen endnu ikke spå om, hvorvidt det kan true milliardærens førerposition hos Republikanerne.

Til gengæld tror han, at det på længere sigt kan få en betydning, at Trumps politiske modstandere ikke vil holde sig tilbage for at sige, at han har et medansvar.

- Modstanderne siger, at man har et ansvar for de ting, man siger, men de skal samtidig holde en balance, så de ikke siger, at det er okay, at det ender som i Chicago i går.

- Hvordan man italesætter sin kampagne, har konsekvenser, og det kan Trump blive nødt til at overveje, siger han.

De fem stater, hvor præsidentkandidaterne skal dyste tirsdag, er Illinois, Ohio, Florida, North Carolina og Missouri.

/ritzau/

Dagens Gossip