Ekspert tvivler på EU-ja til statsstøtte til lufthavn

Skrevet af admin

28/06/2016

Dagens topnyheder

Det er næppe sandsynligt, at Aarhus Kommune får grønt lys af EU til at poste millioner af kroner i etablering af en ny bynær lufthavn.

Sådan lyder vurderingen fra lic.jur. Peter Vesterdorf, der er en af landets førende eksperter i EU's regler om statsstøtte.

- Jeg tror ikke, den har mange chancer for at gå igennem, men helt udelukke det kan man ikke, siger Peter Vesterdorf.

Spørgsmålet om en ny østjysk lufthavn blev tirsdag skudt til hjørnespark, da transportminister Hans Christian Schmidt (V) efter et møde med Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) henviste kommunen til at gå til EU og undersøge regelgrundlaget.

En konsulentrapport har peget på, at det vil koste op mod 3,7 milliarder kroner at anlægge en ny lufthavn ved Thomasminde i det nordlige Aarhus.

Det vil forudsætte, at Aarhus Kommune som hovedaktionær i lufthavnen skyder en halv milliard kroner ind i projektet. Derudover er der brug for et årligt driftstilskud på 75 millioner kroner over 20 år.

Hvis Aarhus Kommune skal igennem med støtte til projektet, kræver det ifølge Peter Vesterdorf en dispensation fra EU-reglerne om statsstøtte.

- Statsstøtte er som udgangspunkt forbudt, men kan under enkelte forudsætninger godkendes af EU-Kommissionen, hvis det kan bidrage til eksempelvis egnsudvikling, fremme af miljø, uddannelse, forskning eller lignende, siger EU-eksperten.

Hvis der skal dispenseres for reglerne, kræver det, at Aarhus Kommune kan overbevise EU-embedsmændene om, at det af hensyn til trafikafviklingen er afgørende nødvendigt med en flytning af lufthavnen.

- EU-Kommissionen anvender en målestok, der handler om, hvorvidt tingene er nødvendige for at opfylde et bestemt formål.

- Og i dette tilfælde tror jeg, det vil være svært at overbevise dem om, at flytningen af lufthavnen er strengt nødvendigt, siger Peter Vesterdorf og peger på nærheden til de to andre regionale lufthavne i Billund og Aalborg.

Borgmester Jacob Bundsgaard vil nu drøfte sagen med EU-Kommissionen og håber på en hurtig afklaring. Men det skal han ikke regne med, lyder det fra EU-eksperten.

- Det kan tage måneder, før der vil foreligge noget, der minder om en godkendelse, siger Peter Vesterdorf.

/ritzau/