Ekspert tvivler på frist for våbentransport ud af Syrien

Det kan sandsynligvis ikke lade sig gøre at få de kemiske våben ud af Syrien inden for den stramme tidsfrist, der er fastsat af FN, siger tidligere våbeninspektør Jørn Siljeholm.

Det er borgerkrigen i landet, der forhindrer transporten, som Danmark for nylig har tilbudt FN og Organisationen til Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) at stå for i samarbejde med Norge.

- Man er ikke kommet i mål, og man har at gøre med en konflikt i Syrien, som er den direkte bevæggrund for, at man ikke når frem til noget lige nu, siger han til den norske statskanal NRK.

Transporten ud til kysten bekymrer den tidligere våbeninspektør for FN, da voldsomme kampe har blokeret for vejen til Latakia i den senere tid.

Danmark tilbyder søtransport og et eskorteskib, et beskyttelseshold til FN's hollandske udsending Sigrid Kaag og et C-130 Hercules transportfly.

Hvis forslaget hastebehandles, vedtages det formentlig før Folketingets juleferie.

- Danmark er klar til at lede og sikre søtransporten af de kemiske våben væk fra Syrien. At kunne gøre det sammen med vore norske venner er endnu et glimrende eksempel på det gode nordiske samarbejde, har forsvarsminister Nicolai Wammen (S) sagt.

Samtidig med Danmarks tilbud foreslår USA, at de farligste af Syriens kemiske våben tages om bord på et amerikansk skib for at blive destrueret til søs.

Dermed tyder det på, at den amerikanske indsats skal spille sammen med den dansk-norske.

USA vil destruere de kemiske våben med en proces, der kendes som hydrolyse. Det skal ske i mobile enheder, der bringes om bord på et amerikansk skib. Det kan omdanne det giftige materiale til en mindre farlig substans.

FN har sat et mål om at transportere de farlige kemikalier ud af Syrien i det nye år. OPCW, som er dette års vinder af Nobels fredspris, siger, at der stadig er håb om at gøre det til tiden.

/ritzau/NTB

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip