Ekspert: Udeladte detaljer i kampflyrapport viser sjusk

Skrevet af admin

13/06/2016

Dagens topnyheder

Det er endnu et tegn på, hvor sjusket den rapport, som politikerne har brugt som baggrund til at købe kampfly for flere milliarder skattekroner, er.

Sådan lyder dommen fra journalist og redaktør Andreas Krog, der står bag nyhedssitet nytkampfly.dk, efter at Forsvarsministeriet ifølge Berlingske ikke fik vigtige detaljer om F-35-rivaler med i vurdering af kampfly.

- Det er ærgerligt, at der endnu en gang bliver stillet spørgsmål ved materialet, som ligger til grund for den meget store beslutning om at købe fly til 20-30 milliarder kroner.

- Det her er endnu en lille sten, som bygger til et billede af en noget sjusket rapport, siger Andreas Krog.

Forsvars­ministeriet skulle angiveligt have udeladt oplysninger om Boeings og Airbus’ flyvetid med henvisning til, at producenterne ikke har leveret oplysningerne i tide.

Men ifølge Berlingske nåede de to rivaler rent faktisk at sende oplysningerne afsted, inden det var for sent.

Andreas Krog vil ikke vurdere noget ud fra den konkrete sag, men mener, at det er endnu en grund til at sætte spørgsmålstegn ved rapportens troværdighed.

- Det er ærgerligt, man ikke har lavet en rapport, der er mere skudsikker.

Og det er ikke fordi, at han kan sætte finger på én ting. Det er mange ting.

- Når man har været tre år om at lave rapporten, og man ved, at det er en meget vigtig beslutning, som er politikernes baggrund for at bruge 20 milliarder skattekroner, og man ved, at den bliver nærlæst, så virker det underligt, at man ikke har lavet et bedre stykke arbejde, siger Andreas Krog.

Det har ikke været muligt for Berlingske at få fat i forsvarsminister Peter Christensen (V). Hans ministerium erkender dog over for avisen, at "inden for fristen var der modtaget svar fra to kandidater."

Men "oplysningerne i de modtagne svar blev samtidig vurderet til at være behæftet med væsentlige usikkerheder, herunder i forhold til opgørelsesmetoder og beskrivelse af økonomiske konsekvenser", lyder det blandt andet ifølge Berlingske.

/ritzau/