Ekspert: Ukrainsk kollaps kan sprede ringe i vandet

Mens den internationale bekymring for en militær konflikt mellem Ukraine og Rusland på Krim-halvøen i weekenden nåede nye højder, forbereder et hold eksperter fra Den Internationale Valutafond, IMF, sig på at rejse til Kijev mandag.

I den ukrainske hovedstad skal de se på, hvordan valutafonden kan hjælpe det kriseramte land økonomisk på fode igen, efter at den nye regering i Kijev har bedt IMF om hjælp til at undgå en statsbankerot.

Går det uroplagede Ukraine statsbankerot, vil det dog ikke umiddelbart ryste økonomierne i resten af verden.

I stedet kan det trække op til en større konflikt mellem stormagterne, nu da Rusland er klar til at invadere Krim.

Det vurderer Ib Fredslund Madsen, seniorstrateg hos Jyske Bank.

- Der, hvor et sammenbrud kan få større og global konsekvens, er, hvis det via de finansielle markeder spreder sig til en generelt nervøsitet for, hvad der kommer til at ske i situationen Rusland kontra Vesten, siger seniorstrategen og uddyber:

- Det er der, hvor de europæiske og amerikanske aktiemarkeder kan finde på at reagere, hvis der er potentiale eller tilløb til, at Rusland og Vesten kommer til at stå over for hinanden omkring Ukraine.

Seniorstrategen pointerer, at det mere vigtige i et ukrainsk statsbankerot vil kunne være, hvad et økonomisk kollaps kommer til at betyde rent militærpolitisk.

- Et økonomisk kollaps i Ukraine kan sagtens klares af de finansielle markeder og den europæiske økonomi, men det er mere de militærpolitiske konsekvenser af det, som kan blive alvorlige for resten af verden, siger seniorstrategen.

Ib Fredslund Madsen nævner, at det ikke er mere end en uge siden, at Ukraine fik nedgraderet sin kreditvurdering til et niveau lige over konkurs, og at landets valutareserver er på det laveste siden 2006.

- Derfor har de for eksempel valgt at lade deres valuta flyde, så den er faldet rigtig meget, siger han med henvisning til den ukrainske valuta, hryvnia.

Den nedgraderede kreditvurdering er dog ikke den eneste årsag til ukrainsk bekymring, idet landet bærer på en større gæld til nabolandet Rusland, som ukrainerne nu kan være på vej i krig med.

I efteråret indgik Ukraines daværende regering en omfattende økonomisk aftale med Rusland, der betyder, at ukrainerne har modtaget en større økonomisk hjælpepakke, hvor den næste udbetaling dog nu er indefrosset.

Det er dermed både i Ukraines og Ruslands interesse, at ukrainerne kommer økonomisk på fode, så gælden kan tilbagebetales, og et økonomisk kollaps undgås, lyder det fra Ib Fredslund Madsen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip