Ekspert: Uvant - men uproblematisk - at indsætte soldater

Soldater på gaderne vil være et uvant syn i Danmark. Men så længe magten til at udstikke ordre ligger hos politiet, vil det være uproblematisk, at forsvaret assisterer politiet med at løse opgaver.

Det siger Henrik Stevnsborg, som er professor ved Københavns Universitet og ekspert i politiret og retshistorie.

- Man vil normalt sige, at politiet tager sig af den indre fred og orden, og at militæret tager sig af det, der foregår uden for landets grænser, siger Henrik Stevnsborg.

Ifølge professoren har den seneste tids terrorangreb gjort grænserne flydende.

- Grænserne mellem, hvad der er politiopgaver, og hvad der er forsvarsopgaver, bliver mudrede. Terror er et godt eksempel, fordi det kan være i en størrelsesorden, der får et militært præg. Der er en kæmpe gråzone her, siger han.

Et flertal i Folketinget uden om regeringen er klar til at lade forsvaret bevogte mulige terrormål og hjælpe med kontrol ved den danske grænse.

Forslaget møder dog stor forundring hos Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt. Han mener ikke, at militæret kan erstatte politiet i bevogtning af mulige terrormål.

- Danmark er ikke i krig. Militæret er uddannet til at gå i krig. Politiet er uddannet til at agere i forhold til civilbefolkningen. Det er politiet, der er myndighedsudøvende i fredstid.

Men er der opgaver, der er så omfattende, at politiet ikke har ressourcer til selv at løse dem, giver det godt mening at lade forsvaret hjælpe til, vurderer Henrik Stevnsborg.

- Så længe det er politiet, der sætter opgaverne, ser jeg ikke nogle problemer i det. Men bliver det militæret, der udstikker ordre, er det at sammenligne med en bananrepublik i Sydamerika i gamle dage. Det er en helt anden situation, siger han.

På trods af flertallet for forslaget ser Venstre både etiske og praktiske problemer. Justitsminister Søren Pind (V) har mandag aften på det sociale medie Twitter delt et billede af soldater, som vogter i den belgiske hovedstad Bruxelles' gader.

- Vil et sådant gadebillede virkelig gøre Danmark tryggere? Det tvivler jeg på - men vi undersøger alt, skriver han.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip