Ekspert: Valgsejr giver republikanere politisk rygstød

Skrevet af admin

04/11/2014

Mest læste i dag

Selv om det amerikanske midtvejsvalg ikke får nogen direkte betydning for præsident Barack Obama, så kan det rykke på landets politiske proces, hvis Republikanerne ender som den store vinder af midtvejsvalget.

Det vurderer Mads Fuglede, videnskabelig assistent på Center for Militære Studier ved Københavns Universitet og ekspert i amerikansk politik.

Ved midtvejsvalget bliver det afgjort, om Demokraterne kan beholde sit flertal i Senatet, eller om Republikanerne overtager kontrollen, så de har flertal i begge Kongressens kamre.

- Får Republikanerne flertal i begge kamre, vil de blive bedre til at kunne præsentere et politisk program, siger Mads Fuglede.

- Det betyder, at de i højere grad kan lægge lovgivning på præsidentens bord. Og nogle gange vil den lovgivning være så populær, at præsidenten vil have svært ved at nedlægge veto mod den.

- Valget har altså ikke så stor indflydelse på Obama, men det har mere indflydelse på, at nu får Republikanerne muligvis en mulighed for at være mere aktive i den måde, de laver politik på, fortsætter han.

Mads Fuglede nævner, at meget af det, som Republikanerne har foreslået i Repræsentanternes Hus, er gået dødt i Senatet, hvor Republikanerne indtil videre ikke har haft flertal.

- Det vil ændre sig, hvis Republikanerne får et flertal. Det skyldes, at de i højere grad vil vedtage forslaget i begge kamre, sådan at det pludselig ryger videre op til præsidenten, før det kan slås ihjel. Og så er det jo op til præsidenten at nedlægge veto, hvis han ønsker det, siger han.

Foreløbige meningsmålinger viser, at Republikanerne står til at beholde flertallet i Repræsentanternes Hus, mens det bliver anderledes spændende i Senatet. Her har Demokraterne 55 pladser, mens Republikanerne sidder på kammerets resterende 45 sæder.

- Der er selvfølgelig en historie i hver enkelt stat, men i et større billede er der mulighed for, at Republikanerne kan samle de seks mandater, der skal til for at få flertallet i Senatet, siger Mads Fuglede.

- Denne gang er der en kombination af, at det for Republikanerne er mange af de rette stater, som er på valg. Så er der en modvilje mod Obama, som Republikanerne kan høste billige point på, siger han.

Republikanerne har ikke haft flertal i Senatet siden 2006.

/ritzau/