Ekspert vil ikke længere afskrive Trump som præsident

Mandag indledes Demokraternes partikonvent i Philadelphia, hvor Hillary Clinton officielt skal udpeges som partiets præsidentkandidat.

Dermed bliver republikanske Donald Trump eneste forhindring på vejen mod Det Hvide Hus for hende.

Mens politiske eksperter tidligere har været hurtige til at afskrive den hovedrige forretningsmand, så er der mere tøven at spore nu, før valgkampen for alvor skydes i gang.

- Jeg ville stadig blive lidt overrasket, men ikke så overrasket, som jeg ville have været for et år siden, hvor jeg sagde, at det var fuldstændig usandsynligt, at Donald Trump blev USA's næste præsident.

Det siger Peter Kurrild-Klitgaard, der er USA-ekspert og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Han kalder valgkampen usædvanlig, da den kommer til at stå mellem to kandidater, der er upopulære i store dele af befolkningen.

- Det bliver pest eller kolera for mange amerikanere. Den andel af vælgere, som på nuværende tidspunkt ikke har besluttet, hvem de vil stemme på, er rekordstor, siger Peter Kurrild-Klitgaard.

- Det vil give gode muligheder for, at mange ender med at blive hjemme eller for en sjælden gangs skyld stemmer på et af de mindre partier.

Afgørende for Hillary Clinton bliver evnen til at tiltrække det store segment af hvide vælgere fra arbejderklassen i midtvesten.

- De er relativt tiltrukket af Donald Trumps profil. Mange misforstår ham og tror, han er meget konservativ. Det er han faktisk ikke. I nogle henseender ligger han svagt til venstre, når man ser på nogle af hans konkrete forslag, forklarer Peter Kurrild-Klitgaard.

Donald Trumps udfordring består i den svigtende økonomiske støtte til hans kampagne.

- Der er ret mange traditionelle donorer, som har trukket deres støtte, og det kan godt blive et problem for ham, siger Peter Kurrild-Klitgaard.

- Det vil ændre hele dynamikken for ham, for så skal han forsøge at komme i medierne på andre måder end reklamer, og det vil blive gennem meget provokerende og opsigtsvækkende udtalelser.

/ritzau/

Dagens Gossip