Ekspert: Vraggods er hverdagskost i rummet

Skrevet af admin

03/09/2015

Dagens topnyheder

Andreas Mogensen og hans to kolleger på rumfartøjet Sojus har ikke været i fare, selv om de torsdag måtte flytte position for at undgå at blive ramt af et fragment fra en japansk raket.

Det vurderer astrofysiker Michael Linden Vørnle fra DTU Space.

- Der er masser af rumskrot i rummet, og det er ufarligt, hvis små dele rammer rumskibet. Men det er farligt, hvis man ikke gør noget for at undgå de store dele.

- Her har man vurderet, at objektet var stort nok, og risikoen for kollision var høj nok til, at man ville bruge krudt på at lave en baneændring, siger han til Ritzau.

Ifølge Michael Linden Vørnle opererer mandskabet på Sojus med en 50 x 50 kilometer sikkerhedszone, hvor de holder øje med vragdele.

Derfor er der god tid til at flytte position, hvis der observeres større dele, der kan udgøre en fare for sikkerheden.

Og med en gennemsnitlig kollisionshastighed på 36.000 kilometer i timen kan et stort fragment forårsage omfattende skade.

- Så der er altså knald på, siger Michael Linden Vørnle.

Det er sjældent, at et rumskib på korte flyvninger som den aktuelle må flytte position på grund af faren for en kollision. Omvendt rammes rumstationen ofte af små vragdele, der ikke gør skade af betydning.

Michael Linden Vørnle forklarer, at større stykker rumskrot cirka to gange om året får mandskabet til at flytte Den Internationale Rumstation, ISS, som Andreas Mogensen er på vej til om bord på Sojus.

- Vi havde en episode i midten af juli, hvor man ikke kunne nå at flytte rumstationen, og hvor man fik kosmonauterne og astronauterne ned i rumskibene, så de var klar til at forlade rumstationen, hvis den skulle blive ramt.

- Det blev gjort for en sikkerheds skyld, så vi ikke fik et scenarie som i filmen Gravity, hvor rumskibet ender frit svævende i rummet.

Ifølge Michael Linden Vørnle vokser mængden af skrot i rummet konstant.

- Så det er et problem, der vokser med tiden.

/ritzau/