Eksperten svarer: Må man bruge varmt vand fra hanen til at koge tevand?

Skrevet af Sol Stoffregen

14/03/2016

Dagens topnyheder

Du er sikkert blevet belært af din mor om, at når du fylder dit glas med vand fra vandhanen, så skal det være rigtig koldt. For hvis det er lunkent eller varmt, så kan du blive syg af bakterierne i vandet.

Men gælder det også, når du skal koge vand til te, kaffe eller lignende?

Det spørgsmål har Videnskab.dk stillet lektor i Infektionsimmunologi ved Københavns Universitet, Jan Pravsgaard Christensen.

Læs også: Når du har læst dette, smider du aldrig dine avokadosten ud igen

- Jeg kan godt følge folk i, at når man tapper varmt vand fra hanen, så går det hurtigere. Men nej, jeg vil ikke umiddelbart anbefale det, fordi man løber en risiko for at blive syg. Det er en lille risiko. Men hvis vi alle sammen gjorde det, ville en del af os blive rigtig syge af det, forklarer lektoren til Videnskab.

Årsagen til, at det kan være farligt er, at det varme vand kommer fra en varmvandsbeholder, og nogle gange er der bakterier, som udskiller giftstoffer, i beholderen, hvis den fx ikke er blevet ordentligt vedligeholdt eller holdes varm nok. Mens det kolde varm kommer direkte fra vandværket.

Selvom din elkedel når op til kogepunktet er det ikke nok til at slå de farlige bakterier ihjel.

Men hvis man insisterer på at bruge varmt vand, så kan man reducere faren ved at koge vandet i en gryde eller en gammeldags kedel på komfuret og lade det koge i længere tid, råder Jan Pravsgaard Christensen, der dog kraftigt opfordrer til, at man kun bruger det friske vand fra den kolde hane til madlavning og te/kaffe.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: