Eksperter advarer: Derfor må du ikke nævne dit barns vægt

Skrevet af Sol Stoffregen

22/06/2016

Dagens topnyheder

“Du skal ikke spise mere, for så bliver du tyk” eller “Du skal vist snart på slankekur”.

Forældres kommentarer som disse flyver ofte over spisebordet hos al verdens familier. Men der er god grund til at stoppe med at kommentere børnenes udseende og vægt.

Kropskommentarerne er nemlig skadelige for barnet, afslører ny forskning. Det skriver den norske avis VG.

Læs også: Forskere afslører: Dette er den mest mættende morgenmad, du kan give dit barn

Uanset om et barn er tykt eller tyndt, kan forældrenes bemærkninger om vedkommendes krop og spisevaner føre til, at barnet får endnu mere usunde spisemønstre, overspiser eller udvikler andre spiseforstyrrelser.

Det er resultatet af et studie fra Cornell Food & Brand lab ved Cornell University nær New York.

- Forældre har en skræmmende påvirkningskraft. Det spiller ingen rolle, om forældrene har kommenteret kroppen mange gange eller få gange, kropskritik kan gøre stor skade uanset hvad, forklarer professor Brian Wansink ved Cornell Food and Brand Lab, som står bag studiet, til magasinet Science Daily.

Den norske læge ved Center for sygelig fedme hos børn og unge i Vestfold, Samira Lekhal, mener, at forældre kun skal kommentere barnets krop, hvis det er af positiv karakter. Og så skal forældre huske på, at udseende ikke er alt, ifølge Samira Lekhal.

- Vi voksne bør lære børn at en sund krop handler om en stærk krop og ikke om hvorvidt man er tynd eller ej, siger hun til VG. 

Læs også: Mor tror, at hendes mand og datter laver morgenmad - men dette syn møder hende i køkkenet

Det bedste forældre kan gøre, hvis deres barn er buttet eller overvægtig, er, at være gode rollemodeller. 

- Børn får samme kostvaner som deres forældre, og vaner for en sund og varieret kost grundlægges i barndommen, siger Samira Lekhal.

Den norske læges bedste råd er, at man ikke involverer sit barn i eventuelle slankekure og diæter, men at man istedet lærer sit barn, hvad der er sundt ved at vise det. 

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler: