Eksperter: Alle lande spionerer

Det er ikke overraskende, at Storbritannien har overvåget de såkaldte G20-topmøder, som London var vært for i 2009, siger Peter Viggo Jakobsen, lektor i international politik ved Forsvarsakademiet.

»Hvis du er topdiplomat, ved du udmærket, at du ikke kan kommunikere frit på mail og telefon uden risiko for, at der er nogen, der lytter med,« siger han.

Samme melding kommer fra professor Ole Wæver fra Københavns Universitet til Information.

»Hvis man har en mulighed for at kigge de andre lande i kortene, så gør man det da,« siger han.

Storbritanniens overvågning af deltagere på G20-topmøderne er imidlertig kontroversiel, da briterne har brudt en uskreven regel inden for spionage, siger Ole Wæver. Briterne går ifølge ham »over kanten« ved at spionere mod en international konference, de selv var værter for.

Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet mener, at afsløringen af aflytningen kan få konsekvenser for samarbejdet med især Rusland og Kina. Han forudser, at Kina vil kunne finde på at trække vigtige aftaler i langdrag for at markere afstandtagen.

Ifølge efterretningshistoriker Thomas Wegener Friis fra Syddansk Universitet er efterretningstjenester lige så almindelige ved internationale sammenkomster, »som diplomaterne er«.

»Problemet er, når man som her bliver taget med bukserne nede, så er modparten nødt til at reagere,« siger han.

Dagens Gossip