Eksperter bakker op om deltagelse i omdiskuteret FN-råd

Skrevet af admin

28/08/2015

Mest læste i dag

FN's Menneskerettighedsråd tæller medlemslande som Rusland og Saudi-Arabien, der har været udskældt for brud på menneskerettigheder, men det giver god mening, at Danmark bliver en del af rådet.

Sådan lyder det blandt andre fra Ole Wæver, der er professor i international politik på Københavns Universitet.

- Der har jo været en del debat, fordi der er nogle omstridte lande med i rådet. Men det ville være meget virkelighedsfjernt at vende ryggen til det af den grund, siger han til Ritzau.

Det er udenrigsminister Kristian Jensen (V), der vil have en dansk plads i rådet.

For at blive en del af rådet skal Danmark kæmpe med øvrige europæiske lande, der også har annonceret deres kandidatur. Det drejer sig om Østrig, Grækenland og Italien.

Rådet inkluderer lande, der langt fra lever op til menneskerettigheder i vestlig forstand, men alligevel er Ole Wæver optimistisk omkring den potentielle danske deltagelse.

- Det er bedre at være med og tage de relevante diskussioner. Danmark er jo et af de lande, der forsøger at sætte høje standarder på menneskerettighedsområdet, og derfor vil det være fint, hvis vi kom med, siger han.

Rådet består af 47 medlemslande, der sidder i perioder på tre år. Den danske regeringens kandidatur er med henblik på at få en plads i rådet fra 2019-2021.

Også Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Forsvarsakademiet og forsker i international sikkerhedspolitik, mener, at kandidaturet er en god idé.

- Jo flere lande i rådet, der tænker som Danmark, jo bedre resultater kan man opnå. Så det er et stort plus, hvis der kommer et land ind, som er positivt indstillet over for menneskerettigheder frem for et, der er negativt indstillet, siger han til Ritzau.

Menneskerettighedsrådet blev oprettet i 2006. Det er her, FN drøfter spørgsmål om menneskerettigheder og fastlægger det nærmere indhold af menneskerettighederne.

/ritzau/