Eksperter: Brevskriver er ikke advokatsekretær

Det er næppe en advokatsekretær, som står bag det brev, der har skabt politisk furore i statsministerparrets skattesag.

Sådan lyder vurderingen fra to kommunikationseksperter, efter at Berlingske har offentliggjort det omtalte brev til Skattesagskommissionen fra en anonym brevskriver, der hævder at være advokatsekretær.

Brevet er fuld af grammatiske unøjagtigheder, særligt kommafejl, og kan derfor ikke være skrevet af en advokatsekretær, lyder analysen fra Mie Femø Nielsen, der er professor i kommunikation ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab ved Københavns Universitet.

»Der er simpelthen for mange sprogfejl og unøjagtigheder til, at brevet kan være skrevet af en advokatsekretær. Advokatsekretærer sætter typisk en ære i sprogrigtighed, og de vil altid læse korrektur. Det er ikke sket her,« forklarer hun.

Klaus Kjøller, der også er lektor ved instituttet, er enig med sin kollega.

»Den person, der har skrevet det her, er ikke advokatsekretær. Så enkelt kan det siges. Det er klokkerent spin, der er ikke tvivl i mit sind,« siger han.

»Man kan mene, at det er hysterisk med de kommaer, men det er immervæk en af de vigtigste ting for en advokatsekretær. En advokatsekretær, der kommaterer så dårligt, må enten være chefens elskerinde eller chefens mor, ellers ville hun ikke kunne beholde sit job,« fastslår Klaus Kjøller.

I brevet hævder brevskriveren at arbejde i et stort advokatfirma, som har hjulpet ledende Venstre-medlemmer med at få ram på Helle Thorning-Schmidt (S). Men det kan næppe være skrevet af en person, der har kendskab til juristers arbejdsgange, lyder dommen fra Klaus Kjøller.

»Hvis hun kender advokatkulturen og ved, hvordan jurister tænker, så vil hun også vide, at jurister ikke køber sådan en kulørt roman på lidt over to sider. De sætter pris på hårde bilag, som de kan bruge i deres afhøringer. Hun kunne bare have videresendt et eller to af de afgørende bilag til Skattesagskommissionen uden at drage sig selv ind i sagen. Advokater kører på beviser og konkret dokumentation.«

De to eksperter vurderer begge, at det kan være en ældre person, der står bag brevet. Mie Femø Nielsen peger på, at det som regel vil være ældre personer, der bruger begrebet »at stege i sit eget fedt«, mens Klaus Kjøller hæfter sig ved, at brevskriveren har gemt vigtige dokumenter for sagen på et »usb-hukommelsesstick«,

»Jeg undrer mig over brugen af ordet »usb-hukommelsesstick«. Det tyder på, at det ikke er en person, der arbejder med det til dagligt og som kan være lidt oppe i årene. Alle ved jo, at det er et USB-stik er,« forklarer han.

Mie Femø Nielsen vil heller ikke afvise, at det er en privatperson uden større kendskab til sagen, der har sendt brevet. Men hun tvivler på, at det er plantet af en professionel aktør for at skade Venstre.

»Brevet bærer præg af at være sammenstykket af flere tekster af forskellig stilart. Men det er ikke et team, der har høje tekstfaglige kompetencer, så jeg tror ikke på et stort professionelt komplot,« siger hun.

»Hvis man ville skrive så vigtigt et brev i så vigtig en sag, og det var et falsum, så ville man netop sørge for, at alt i brevet gav det troværdighed. Så ville man luge kommafejl og så videre væk. Det ville en professionel gøre for at undgå flimmer på skærmen. Derfor kan det godt være fabrikeret, men så er det nok snarere en privatperson, der vil skabe ballade,« vurderer Mie Femø Nielsen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip