Eksperter: Cannabis er ingen mirakelkur

»Cannabismedicin er ingen mirakelkur. Vi ved, at cannabispræparater har en mindre effekt sammenlignet med de andre midler, man bruger til behandlinger af kroniske smerter på baggrund af gener i nervesystemet,« forklarer han.

Den udmelding kommer, efter sundhedsordførerne fra Enhedslisten, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti i tirsdagens udgave af Information åbner op for at undersøge mulighederne for at udvide brugen af medicinsk cannabis.

Undersøgelser viser, at en ud af syv personer opnår en reel effekt af behandling med cannabispræparater. For andre typer medicin ligger det tal på en ud af to, forklarer overlæge Finn Sellebjerg.

»Det er ikke sådan, at vi afviser at tilbyde vores patienter medicin, der virker. Vi starter altid ud med andre typer medicin, fordi de virker bedre, og fordi der er færre farlige bivirkninger,« siger han.

Der findes to typer godkendt cannabismedicin på det danske marked. Sativex er godkendt til sclerosepatienter, mens man skal have særlig tilladelse til at bruge præparatet Marinol. Ifølge Sundhedsstyrelsen er der mange risici forbundet med at godkende cannabis som lægemiddel, som det er tilfældet i andre lande.

»Hvis vi skal godkende et nyt lægemiddel, kræver det først og fremmest en ansøgning fra pågældende producent. Derudover skal der foreligge videnskabelige studier, der dokumenterer effekter og bivirkninger ved præparatet. Sådanne undersøgelser er vi ikke bekendt med,« siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, der understreger, at specialister allerede kan bruge deres frie ordinationsret til at udskrive recepter på Sativex til andre patientgrupper end sclerosepatienter, hvis de tror, det kan hjælpe.

Til Information har en dansk kvinde fortalt, hvordan hun har gode erfaringer med at give sin søn cannabis som behandling af hans voldsomme form for epilepsi.

Men både Sundhedsstyrelsen og professor og overlæge ved Rigshospitalet Finn Sellebjerg advarer mod, at cannabis anvendes som medicin i sin naturlige, grønne form.

»Problemet er, at man ikke ved hvor mange aktive stoffer, der er i de enkelte cannabisplanter. Hvis man har en plante med mange stoffer, der giver bivirkninger og få stoffer, der hjælper, så har man et problem. Cannabis bør altså ikke godkendes som lægemiddel,« siger Finn Sellebjerg.

Den udmelding er Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen enig i.

»Vi vil gerne advare mod, at man selvmedicinerer sig med cannabis. Man kender jo ikke styrken og sammensætningen, af det man køber på det sorte marked,« siger Søren Brostrøm, og uddyber:

»Cannabis kan være angststimulerende, og der findes tilfælde, hvor personer har udviklet psykose. Derudover kan man opleve søvnforstyrrelser og svimmelhed,« siger han.

Dagens Gossip