Eksperter: Danmark oversælger kræftvaccine

Flere af verdens mest anerkendte HPV-eksperter retter kritik mod Danmark. Eksperterne mener, at Danmark skønmaler virkningen af vaccinen, der bruges mod livmorhalskræft, skriver Politiken.

De stiller blandt andet spørgsmål ved en central del af informationen om vaccinen på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, der handler om, at vaccinen beskytter op mod 70 procent af tilfælde af livmorhalskræft, og at "effekten er langvarig".

Diane M. Harper, professor i medicin ved University of Missouri-Kansas City kalder styrelsens beskrivelse "afsindig vildledende".

- Skal et tilfælde af livmorhalskræft forhindres fuldstændigt, er vi nødt til at følge vaccinen i en person i mindst 15 år for at se, om HPV-infektionen er fuldstændigt ryddet af vejen, siger Diane M. Harper.

Hun regnes blandt verdens mest anerkendte HPV-eksperter og har stået bag flere af de forskningsprojekter om effekten og sikkerheden ved Gardasil - navnet på den HPV-vaccine, som tilbydes gratis til yngre kvinder i Danmark.

Lignende meldinger kommer fra den fremtrædende medicinske professor ved det canadiske University of British Columbia Chris Shaw, der senest har brugt to år på et forskningsprojekt om, hvor sikker Gardasil er.

Kræftens Bekæmpelse fastholder dog, at det er fornuftigt at lade sig vaccinere.

- Det tager normalt 10-15 år at udvikle livmorhalskræft. Vi ved ikke statistisk, hvor mange tilfælde af livmorhalskræft, der hindres på længere sigt, men det er helt afgørende, at vaccinen forhindrer forstadier, siger overlæge Iben Holten til Politiken.

Hos Sundhedsstyrelsen mener man ikke, at der er tale om vildledning og henviser blandt andet til, at Det Europæiske Lægemiddelagentur har taget stilling til den videnskabelige evidens og har godkendt vaccinen til forebyggelse af livmorhalskræft.

- Vi ved, at 70 procent af tilfældene af livmorhalskræft er forårsaget af de to HPV-typer, som vaccinen beskytter imod.

- Og vi begynder at have langtidsdata på op til 8-9 år, så vi har en kraftig formodning om, at vaccinen har lang effekt, siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm til Politiken.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip