Eksperter: Danske jøder bliver ikke beskyttet godt nok

Skrevet af admin

17/02/2015

Dagens topnyheder

I weekenden var en synagoge i Krystalgade i København mål for et terrorangreb, hvor en jødisk vagtmand omkom og to politibetjente blev såret.

Det får to af verdens førende terroreksperter til at påpege, at sikkerheden omkring jødiske institutioner i Danmark generelt er for dårlig, skriver Information.

Eksperterne er for eksempel rystet over, at synagogen i København normalt er ubevogtet. Også når flere hundrede mennesker er samlet til gudstjeneste.

- Det er helt anderledes end i andre europæiske storbyer, hvor jødiske institutioner er beskyttet døgnet rundt, siger terrorforsker Lorenzo Vidino fra University of Milan i den norditalienske storby.

Han rådgiver flere europæiske regeringer i terrorspørgsmål og kalder det "helt uforståeligt", at sikkerheden omkring synagogen i København har været mangelfuld.

- Selv her i Milano er synagogen beskyttet af maskinpistolbevæbnede vagter 24-7, siger Vidino til Information.

Samme kritik kommer fra den danske terrorforsker Jytte Klausen fra Brandeis University i amerikanske Massachusetts, som er forfatter til flere bøger om terror i Europa.

- Det er helt klart en fejl fra de danske myndigheders side, at de danske jødiske institutioner ikke er bevogtet, siger hun til avisen.

Efter terrorangrebene i Paris i januar bad det jødiske samfund i Danmark for tre uger siden justitsminister Mette Frederiksen (S) øge sikkerheden ved synagogen i Krystalgade.

Men ifølge det jødiske samfunds formand, Dan Rosenberg Asmussen, medførte det ikke umiddelbart nogen forbedringer af beskyttelsesniveauet.

Det overrasker især terroreksperterne, at terrorangrebene i Frankrig ikke har fået PET til at højne sikkerhedsniveauet omkring jødiske institutioner i Danmark.

- Det er meget utjekket af PET. Vi ved jo, at jødiske mål figurerer højt på listen over foretrukne mål blandt militante islamister, siger Lorenzo Vidino til Information.

/ritzau/