Eksperter: Dong-salg undergraver kampen mod skattely

Regeringen betegner det som en mærkesag at ville bekæmpe international skattespekulation og skattelylande.

Men samtidig arbejder regeringen på at sælge en del af den statsejede energivirksomhed Dong til et Goldman Sachs-datterselskab i Luxembourg.

Et land, der har en lang historie for at muliggøre skattespekulation, siger to skatteeksperter til Information.

- Det kunne være et tegn på, at der er noget skatteplanlægning involveret, når man gør det gennem Luxembourg, siger Niels Johannesen, lektor ved Københavns Universitet, som forsker i internationale skatteregler og skatteplanlægning.

- Luxembourg har en lang historie for at gøre næsten alt, hvad de kan for at muliggøre forskellige former for skatteplanlægning, tilføjer han til Information.

Ifølge den aftale, som den danske regering har indgået med Goldman Sachs, og som ikke er endeligt godkendt af Folketinget, vil Goldman Sachs' ejerandel i Dong blive placeret i selskabet New Energy Investment, der er hjemhørende i Luxembourg.

Det er "hykleri" og er i direkte modstrid med regeringens hidtidige udmeldinger om at ville bekæmpe skattely, lyder beskyldningen.

- Man sælger til et selskab, som er baseret i et land, der systematisk modarbejder de målsætninger, som den danske regering har om at bremse skatteunddragelse, siger Lars Koch, skatteekspert i udviklingsorganisationen IBIS.

- Man kommer til at legitimere et skattely som Luxembourg, og man kommer til at legitimere en struktur, der er sat op til at sikre skatteunddragelse, tilføjer han.

Skatteministeren har ikke nogen kommentarer til kritikken fra skatteeksperterne, men henviser til Finansministeriet.

- Jeg forventer selvfølgelig, at Goldman Sachs vil overholde dansk og international skatteret, lyder det i et kort skriftligt svar fra finansminister Bjarne Corydon (S) til Information.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip