Eksperter efterlyser klare mål for danske soldater

Når danske soldater sendes til Mellemøsten for at fremme Danmarks sikkerhed, er det ikke altid de mest effektive metoder, der tages i brug. Det mener Mikkel Vedby Rasmussen, professor i forsvarspolitik ved Københavns Universitet.

- Det er svære problemstillinger vi blander os i, og det er svært at finde gode løsninger, men vi har heller ikke være voldsomt på jagt efter dem.

- Siden første Irak-krig i 1990'erne er vi hoppet fra den ene koalition til den anden uden at lave en systematisk gennemgang af, hvad Danmark har brug for, og hvad vi kan bidrage med, siger han.

Mikkel Vedby Rasmussen synes, at når Danmarks militære ressourcer er forholdsvis begrænsede, betyder det, at vi i langt højere grad må overveje, hvad vi får ud af aktionerne.

- Jeg mener, at den store trussel i Syrien er, at nærområderne destabiliseres på grund af flygtningestrømmen. Derfor er behovet for at sætte humanitært ind i nærområderne størst, og det er der, vi kan byde ind med mest, siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Spørger man Flemming Vinther, formand for Hærens Konstabel - og Korporalforening, er han enig i, at militærstrategierne ikke altid er perfekte. Samtidig har han svært ved at se, hvad Danmark alternativt kan bidrage med.

- Jeg synes bestemt ikke altid, at de militære strategier har haft et fuldstændig forkromet overblik, men jeg ved også, at det er svært, da virkeligheden udvikler sig hele tiden, siger Flemming Vinther.

Han mener samtidig, at det største problem er, at målsætningerne ikke altid er helt klart definerede.

- Jeg tror ikke altid, vi ved, hvornår opgaven er løst, men det skyldes også, at omstændighederne sjældent er, som man forventer, siger han.

Dog er Flemming Vinther uenig med Mikkel Vedby Rasmussen, når det kommer til at ændre den militære indsats. Modsat professoren er Flemming Vinther overbevist om, at de danske bidrag til militære aktioner gør en forskel.

- Man kan selvfølgelig godt argumentere for, at det ikke nytter noget at tage ud, fordi vi risikere at skabe flere fjender end venner. Men jeg mener ikke, at der er noget alternativ.

- Vi er nødt til at forsøge at begrænse konflikterne derude, og på den måde påvirke følgevirkningerne for Danmark, siger Flemming Vinther.

/ritzau/

Dagens Gossip