Eksperter: Enhedslisten skal turde vælte regeringen

»Undersøgelsen bekræfter det, alle ved; nemlig at Enhedslisten har fået lov til at lave lidt mindre ting i forbindelse med finansloven, men derudover gennemfører regeringen al sin politik sammen med de borgerlige partier,« siger politisk kommentator Hans Engell.

Han peger på, at så længe Enhedslisten ikke spiller sin største trumf som parlamentarisk grundlag, nemlig at trække tæppet væk under Helle Thorning-Schmidts (S) S-SF-R-regering, så vil situationen ikke ændre sig.

»Enhedslisten ligger, som de har redt. Når de stiller sig tilfreds med peanuts fra de riges bord, så kan de heller ikke forvente at få den store indflydelse. Og regeringen satser benhård på, at Enhedslisten ikke tør vælte den, og dermed bliver de sat uden for indflydelse,« siger Engell.

»Hvis Enhedslisten forventer at blive taget alvorligt, så er de også nødt til at finde ud af på et tidspunkt, om de er klar til at vælte regeringen. Det kunne for eksempel være i forbindelse med finansloven. Jeg siger ikke, at det er det, de bør gøre, men de er nødt til at overveje det, for ellers får de ingen indflydelse.«

Det er en ny meningsmåling foretaget af A&B Analyse for netavisen Altinget.dk, der viser, at næsten 70 procent af danskerne mener, at Enhedslisten ikke er lykkes med at trække regeringen i en rød retning. Dermed har partiets indflydelse være minimal.

Politisk redaktør på Radio24syv, Jesper Termansen, mener, at forholdet mellem regeringen og Enhedslisten kan betegnes som historisk dårligt.

Han understreger i lighed med Engell, at partiet har muligheden for at vælte regeringen, men det er ikke en mulighed, som Enhedslisten kommer til at benytte sig af, mener han.

»Jeg kan ikke mindes, at en regering har været så meget i splid med sit parlamentariske grundlag, som man ser i øjeblikket. Det hænger til syvende og sidst i, om man er så frustreret her til efteråret, at man er villig til at vælte regeringen på finansloven. Det tror jeg stadig ikke, man er. Men det er det, regeringen gambler på, siger han.

Enhedslisten med Johanne Schmidt-Nielsen i spidsen er siden valget gået frem i meningsmålingerne. En politisk fremgang som Jesper Termansen betegner som en dyrekøbt sejr.

»Jeg tror faktisk, at Enhedslisten mener det, når de siger, at de hellere ville være nogle af de mange mandater, som de samler op i øjeblikket, foruden til gengæld for større politisk indflydelse,« siger han.

Enhedslisten har tidligere sagt, at partiet ikke ønsker at vælte regeringen, da det i så fald vil bringe Lars Løkke Rasmussen (V) tilbage i Statsministeriet.

Regeringen indgik søndag aften den første del af den vækstpakke, der skal skubbe gang i erhvervslivet herhjemme. Aftalen blev indgået med samtlige Folketingets partiet med undtagelse af Enhedslisten.

Enhedslisten holder landsmøde den kommende weekend.

Dagens Gossip