Eksperter fastslår: Chagall-maleri var falsk

Et maleri, som en britisk forretningsmand mente var malet af den berømte maler Marc Chagall, er "en meget dårlig kopi", siger en komité af eksperter i Paris, som vil have maleriet ødelagt.

Eksperterne har dog udelukket en hurtig tilintetgørelse af værket og håber at få ejerens samtykke.

Forretningsmanden Martin Lang brugte i 1992 100.000 pund (omkring 903.000 kroner) på et maleri, som han troede var et originalt værk af den russisk-fødte Chagall, men han kom i tvivl om dets ægthed, da det skulle være med i en BBC-dokumentar.

Han sendte derefter maleriet til Chagall Komitéen i Paris, som afgjorde, at det var et falskneri. Det var et yderligere chok for Lang, da han derefter fik at vide, at komitéen havde i sinde at beholde og ødelægge maleriet, som er et nøgenstudie.

Lang foreslog, at komitéen i stedet kunne skrive "falskneri" på maleriets bagside og give ham det tilbage.

I henhold til fransk lovgivning kan forfalskede kunstværker ødelægges, og komitéen understreger, at den har mulighed for at gå til domstolene, hvis den 63-årige kunstsamler nægter at gå med til en tilintetgørelse af falskneriet.

- Det er en meget dårlig kopi af et originalt maleri fra 1911, som er i privat eje. En stilanalyse var tilstrækkeligt til at fastslå, at det var et falskneri, siger Chagall Komitéen i en erklæring.

- Men komitéen vil ikke foretage sig yderligere og vil ikke øde lægge maleriet uden først at få ejerens samtykke - eller en domstols bemyndigelse, hvis det første ikke lykkes, hedder det.

Chagall, der døde i Frankrig for næsten 30 år siden, var en af modernismens pionerer, og hans malerier sælges for millioner af kroner.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip