Eksperter forudsiger vagter ved Europas grænser

Skrevet af admin

23/04/2016

Dagens topnyheder

Hvis EU vil holde flygtninge og migranter ude af Europa, kan pigtrådshegn og bevæbnede vagter snart blive en realitet. Det siger en række udenrigseksperter til Kristeligt Dagblad.

Tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) mener, at det er et realistisk scenarie, fordi Europa har bragt sig selv i en dybt alvorlig situation.

- Det er dér, vi risikerer at ende, hvis man ikke meget snart tager det mere højtideligt at sikre et fælles forsvar af de ydre grænser, siger han til Kristeligt Dagblad.

- Det nytter ikke at opgive de indre grænser, hvis man ikke samtidig sørger for at beskytte de fælles ydre grænser. Og det er det, der så åbenlyst er gået galt. Det er der mange grunde til, siger den tidligere udenrigsminister.

Han peger især på, at medlemslandene udviser en manglende vilje til at deltage i fælles europæiske løsninger.

- Så længe du har nogle lande, der ikke vil være med til at tage det fælles slæb, så bevæger du dig i retning af, at du en skønne dag kan blive nødt til at bruge pigtråd, siger Uffe Ellemann-Jensen til avisen.

Professor emeritus og ekspert i europæisk historie Uffe Østergaard mener, at scenariet er "en nødvendighed."

- Det er bestemt ikke et scenarie, jeg ønsker, men jeg ser det som en nødvendighed. Det er en kølig, realistisk analyse. Grænsemarkeringer holder kun så længe, der er magt og vilje bag dem, siger han til Kristeligt Dagblad.

- Siger man faste og lukkede grænser udadtil, siger man samtidig voldsanvendelse. Ellers så griner folk jo bare og går forbi alligevel. Og ellers sejler de dyre skibe hjælpeløse rundt i Middelhavet og samler de flygtninge op, der overlever, siger han.

/ritzau/