Eksperter har fundet den første Mona Lisa

Maleriet blev fundet på et gods i England i 1913, for præcis 100 år siden. Siden det blev fundet har forskere og eksperter debatteret og diskuteret ægthed og datering. ”Isleworth-Mona Lisa” kaldes maleriet efter det sted, hvor man fandt det, efter århundreder i glemsel.

Da Vinci Mona Lisa er det mest kendte maleri i hele verden, men var hun virkelig den første? Kan Da Vinci have malet et portræt af Mona Lisa flere år tidligere?

Flere kunsteksperter mener at den er god nok. Det utrolige fund blev først offentliggjort i september sidste år af den schweiziske Mona Lisa-fond, som ejer maleriet, hvorefter der straks blev sået tvivl om maleriets ægthed.

Maleriet her lige siden gennemgået utallige ekspertundersøgelser, og torsdag kunne man så fortælle, at man næsten er 100 procent sikre på, at maleriet er malet af Leonardo Da Vinci selv, og at modellen sandsynligvis er den samme.

Det var kunstsamleren Hugh Baker, som i 1913 fandt maleriet på et gods i Isleworth England, men blev indtil sidste år opfattet som en kopi, der var malet af en anden en Da Vinci.

Mona Lisa’en har siden måtte gennemgå omfattende undersøgelser, udført af italieneren Alfonso Robino ved teknologisk institut i Zürich.

Under undersøgelserne fandt man så mange ligheder blandt de to Mona Lisa’er, at man nu næsten er 100 procent sikre på, at de to malerier er malet af samme kunstner.

Mange teorier har givet liv til historien, og den der kraftigt slår igennem, er kvindernes lighed, modellen kan nemlig være den samme. Det bakkes op af eksperterne som mener det nyfundne maleri er ældst, og at modellen logisk nok har været det yngre, da Da Vinci svingede penslen.

Man sammenlignede blandt andet maleteknik, det vil sige penselstrøg, maling og to prøver fra maleriet.

Prøverne viste, at den engelske Mona Lisa er adskillige år ældre end den, som hænger på Louvre i Paris, og altså er malet af Da Vinci tidligere end den mest kendte udgave, skriver Jyllands Posten.

Du kan selv sammenligne de to malerier herunder. Tror du på at Da Vinci har malet begge malerier, og i så fald, tror du på, at det er samme kvinde, som har stået model to gange?
Del gerne din mening i kommentar-feltet under artiklen.

Dagens Gossip