Eksperter indleder destruktion af kemiske våben

AFP citerer en anonym kilde tæt på begivenhederne for at sige, at søndag er »den første dag med destruktion, hvor tunge køretøjer vil rulle hen over og derfor ødelægge sprænghoveder til missiler og granater til kemiske våben, samt mobile og stationære blandings- og påfyldningsenheder«.

Eksperterne har tidligere modtaget oplysninger fra den syriske regering om, hvor og under hvilke omstændigheder de kemiske våben samt deres fremføringsmidler opbevares, og som en ekspert fra OPCW tidligere på ugen gav udtryk for er den fase nu slut og fase to med at efterprøve syrernes oplysninger og destruere våbnene er indledt.

I destruktionsfasen vil alle »hensigtsmæssige metoder« blive taget i anvendelse for at uskadeliggøre våbnene, hvilket kan indebære alt fra sprængstof til nedstøbning i cement, har det lydt fra OPCW.

Dele af destruktionen af de kemiske komponenter, der indgår i et færdigt våben eller øjeblikkeligt anvendelige våbensubstanser som færdigblandet sarin, menes dog at skulle foregå uden for Syrien med særligt materiel.

Norge er blevet spurgt, om den del af destruktionen kan foregå der.

Ifølge aftalen mellem USA og Rusland, som banede vej for den FN-resolution, der blev vedtaget i sidste uge, skal destruktionen af Syriens kemiske våben være tilendebragt i første halvdel af 2014.

Et andet hold våbeneksperter har netop besøgt Syrien for at undersøge yderligere områder, hvor oprørere eller den syriske regering påstår, at der er blevet anvendt kemiske våben. En tidligere undersøgelse fastslog, at der i flere forstæder til Damaskus blev anvendt nervegassen sarin 21. august, hvor flere end 1.500 blev dræbt.

Skylden for angrebet er ikke blevet placeret, men i Vesten er der ingen tvivl om, at det var præsident Assads styrker, der stod bag.

Assad hævder derimod, at det var oprørerne.

Dagens Gossip