Eksperter: Internationale topposter gavner lille Danmark

Skrevet af admin

16/07/2014

Dagens topnyheder

Det vil ikke kun gavne statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) karriere, hvis hun bliver udnævnt til en toppost i EU. Det vil være godt for hele Danmark, lyder vurderingen fra to eksperter.

- Som udgangspunkt er det selvfølgelig ikke meningen, at de politikere, der sidder på topposterne, skal varetage deres eget lands interesser. Men indirekte vil det selvfølgelig betyde meget for Danmark, siger Lars Hovbakke Sørensen, ekstern lektor i historie ved Københavns Universitet.

- Internationale topposter giver Danmark meget større indflydelse på, hvad der sker internationalt, end et lille land med 5,5 millioner indbyggere ellers ville have, tilføjer han.

De europæiske topledere er onsdag samlet i Bruxelles for at fordele de øverste poster i EU.

Helle Thorning-Schmidt er i mange europæiske medier blevet udpeget som favorit til at overtage posten som EU-præsident efter Herman Van Rompuy. Hun siger dog selv, at hun ikke er i spil.

Men der kan alligevel være rigtig god grund til at håbe på, at den danske statsminister alligevel havner i toppen af EU, mener Lars Hovbakke Sørensen:

- Konkret vil det betyde, at der kommer opmærksomhed om Danmark, fordi man har en toppost. Desuden vil en dansker alt andet lige have en særlig tilgang til posten i kraft af Danmarks historie og traditioner.

- Hver nation har sine egne historiske erfaringer med i bagagen, og som dansker er man præget af den måde, vi er vant til at debattere og diskutere tingene herhjemme, siger han.

Både Lars Hovbakke Sørensen og lektor ved Syddansk Universitet Søren Riishøj nævner Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, som den højst placerede dansker i internationale organisationer i øjeblikket og måske nogensinde.

Hvad Danmark får ud af topposterne, afhænger dog også af, hvor stor succes vores repræsentanter har på posterne, vurderer Søren Riishøj.

- Hvis jobbet klares godt, betyder de gode erfaringer selvfølgelig bedre mulighed for at få flere poster til Danmark, siger han.

- Det kommer an på så meget. Er det en mægler, eller en der i højere grad lægger op til konfrontation. Anders Fogh er jo meget populær i visse kredse, men han har kørt en meget hård linje i forhold til Rusland, som har gjort ham upopulær i Rusland, siger Søren Riishøj.

/ritzau/