Eksperter: Konkurrencen i realkreditsektoren halter

Skrevet af admin

02/03/2016

Dagens topnyheder

Partierne på Christiansborg står i kø for at komme de realkreditkunder til hjælp, som oplever at bidragssatserne på deres lån bare stiger og stiger.

Nogle vil stramme reglerne og give selskaberne strammere tøjler, men ifølge Lars Krull, der er seniorrådgiver ved Aalborg Universitet, er svaret på udfordringerne ikke mere regulering.

Han mener, at eventuelle indgreb skal handle om at sikre fri konkurrence. Så skal priserne nok justere sig selv.

- Det er vigtig, at vi har et effektivt realkreditsystem med en reel konkurrence, og jeg synes ikke, at det er tilfældet her og nu.

- Man har nogle lukkede distributionssystemer, hvor eksempel Totalkredit-bankerne ikke sælger andre realkreditprodukter. Derfor er der intet konkurrencepres, siger han.

Finn Østrup, der er professor ved Copenhagen Business School (CBS), synes også at konkurrencen i realsektoren halter.

- Derfor kunne man godt kræve, at realkreditselskaberne igen skal være uafhængige og drives af andre end bankerne.

- På samme måde kan man også kræve, at ejendomsmæglere skal være uafhængige af realkreditselskaberne, så de kan rådgive om, hvor den billigste finansiering findes.

- Under alle omstændigheder bakker jeg op om Dansk Folkepartis forslag om at nedsætte en realkreditkommission, der kan undersøge området til bunds - hvis man vel at mærke sørger for, at den er uvildig og uafhængig, siger han.

Finn Østrup mener dog også, at politikerne godt kan forbyde realkreditselskaberne at forhøje bidragssatserne yderligere.

- Hvis Nykredit mener, at der er behov for at få tilført ny kapital, kan de hente den mange andre steder end hos kunderne.

- Det krav kunne man godt stille fra politisk side, og det burde man allerede have gjort tilbage i 2009 eller 2010. Men man kan stadig rette op på fejlen, siger han.

Erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) har indkaldt partierne bag bankpakken til drøftelser fredag.

/ritzau/