Eksperter om aktion i Syrien: Vi har gjort lignende før

Skrevet af admin

08/11/2013

Dagens topnyheder

Det danske forsvar vil sandsynligvis trække på tidligere erfaringer, når Danmark på FN's anmodning skal bidrage med søtransport og personbeskyttelse i forbindelse med bortskaffelsen af kemiske våben i Syrien.

Det siger to eksperter fra Center fra Militære Studier ved Københavns Universitet om den todelte mission på land og til vands.

- Forsvarsministeren siger, at det skal være specialuddannede soldater, der skal sendes ind på jorden, og der tænker jeg, at man måske vil bruge nogle af de personbeskyttere, man tidligere har uddannet i forhold til blandt andet ambassaderne i Bagdad og i Kabul.

- Der havde man særlige personbeskyttere, som er specialuddannet af jægerkorpset til at transportere ambassadens folk rundt. Men det afhænger af, hvor mange folk der skal beskyttes, siger militæranalytiker Flemming Pradhan-Blach.

Han forestiller sig, at man vil starte med at indsætte jægersoldater i Syrien og derefter - om nødvendigt og afhængig af situationen - sende de særlige personbeskyttere ind.

Nyheden om, at Danmark er parate til at efterkomme FN's ønske om hjælp i Syrien, kom efter et ekstraordinært møde fredag morgen i Udenrigspolitisk Nævn.

Men først efter et møde i FN-regi den 15. november vil der komme en officiel og mere specifik udmelding.

Hvad angår søtransportdelen har Danmark også flere - og gode - erfaringer fra tidligere, som landets beslutningstagere kan trække på, fortæller militæranalytiker Johannes Kidmose.

- En mulighed kunne være, at man benytter civile skibe med et beskyttelseshold om bord til at transportere de kemiske våben. Skibet sejler man så i en form for konvoj for at sikre det mod eksempelvis terrorangreb.

- Hvis man skal sammenligne med en lignende opgave, deltog Danmark i World Food Program, hvor man transporterede nødhjælpsvarer fra Kenya til Somalia.

- Der benyttede FN ligeledes civile skibe, lastede dem med nødhjælpsvarer og havde så et eller flere orlogsskibe til at følge og beskytte det. Derudover havde man specialstyrker om bord. Nu er det naturligvis farligere gods, man skal sejle med, men princippet er det samme og altså forsøgt før, siger han.

/ritzau/