Eksperter rejser tvivl om Skats afgørelser om moms

Skrevet af admin

17/06/2014

Mest læste i dag

Flere fremtrædende juridiske skatteeksperter rejser i Jyllands-Posten alvorlig tvivl om Kammeradvokatens blåstempling af mere end 25 års lang kontroversiel praksis i Skat på momsområdet.

Som omtalt i Jyllands-Posten mandag skruede Skat fra 1986-2012 bevidst virksomheders momsgæld i vejret, når virksomhederne ikke af sig selv indberettede momsregnskaber til tiden.

Det gjorde Skat for at presse virksomhederne til at indberette de rigtige tal.

Så sent som i december sidste år erkendte Skat i et hemmeligholdt notat over for daværende skatteminister Holger K. Nielsen (SF), at man formentlig havde overtrådt loven og derfor ville gå i gang med at finde de virksomheder, der var blevet ramt.

Men nu har Kammeradvokaten konkluderet, at manøvren var lovlig, og dermed slipper Skat for at genoptage virksomheders gamle momsansættelser.

Skatteprofessor Jan Pedersen fra Aarhus Universitet er forundret:

- Som du fremstiller det, er jeg overrasket. Og jeg er ikke enig i konklusionen, siger han.

Skat afviser foreløbigt at lægge Kammeradvokatens juridiske vurdering frem, og ingen hos statens faste advokat vil kommentere sagen.

Jan Pedersen peger på, at momsloven indeholder selvstændige straffebestemmelser, der kan bruges over for virksomheder, som ikke lever op til deres indberetningspligt. Derfor er det helt forkert at bruge momsansættelserne som adfærdsregulering.

Samme toner lyder fra Søren Engers Pedersen, der er momsrådgiver i firmaet Timetax, og som har været forfatter til flere lærebøger inden for momsret.

- Praksis ville formentlig have kunnet forsvares, hvis Skat hver gang lavede en individuel vurdering og derefter lagde sig i overkanten af sit skøn.

- Men det er jo ikke nogen skønsmæssig ansættelse, når man konsekvent lægger 25 procent oveni, siger Søren Engers Pedersen med henvisning til den ene af to metoder, som Skat har brugt til at pumpe virksomhedernes momsgæld.

/ritzau/