Eksperter sår tvivl om nøgletal for dansk økonomi

Skrevet af admin

23/05/2016

Dagens topnyheder

Når Finansministeriet inden slutningen af denne måned udsender sin økonomiske redegørelse, rummer den blandt andet den såkaldte strukturelle saldo, som definerer dansk økonomis tilstand og afgør, hvilken økonomisk politik Danmark har råd til.

Det tal burde være uafhængig af politisk indblanding. Men som oftest svækkes denne saldo hen over sommeren - op til at skiftende regeringer offentliggør deres finanslovsforslag - mens den forbedres forud for folketingsvalg.

Det viser en gennemgang af Finansministeriets økonomiske redegørelser siden valget i 2007, som Politiken har foretaget. Det skriver avisen mandag.

I fem ud af de seneste ni år er dansk økonomi ifølge Finansministeriet blevet forværret fra maj til august. Men i 2007 og 2011, hvor der var valg om efteråret, var økonomien omvendt forbedret eller uforandret hen over sommeren, viser opgørelsen.

Politikens opgørelse vækker undren i økonomikredse, fordi der ifølge topøkonomer i både Danmark og OECD (den vestlige, økonomiske samarbejdsorganisation) ikke er faglige argumenter for, at dansk økonomi som regel svækkes fra maj til august.

Derimod kan det være en fordel for skiftende regeringer at nedtone dansk økonomi, inden man fremlægger en finanslov, fordi det sætter grænser for, hvad partierne kan forlange, at staten skal bruge penge på.

Omvendt kan det være en fordel for en regering, hvis dansk økonomi er i bedring lige inden et folketingsvalg, påpeger flere økonomer.

- Det er det tætteste, man kommer på et bevis for, at Finansministeriets tal også udarbejdes med et politisk sigte. Der burde ikke være sådanne systematiske udsving, som ses her, siger Bo Sandemann, økonomiprofessor på Aarhus Universitet, til Politiken.

Afdelingschef i Finansministeriet Mads Kieler afviser mistanken om politisk indblanding:

- Jeg kan garantere for, at der ikke er politisk indblanding i Finansministeriets skøn for den strukturelle saldo. Vi følger nogle helt faste rutiner og en bestemt systematik fra gang til gang, siger han til Politiken.

/ritzau/