Eksperter: Scandinavian Star-branden bør undersøges igen

Om halvandet år bliver sagen forældet, derfor går flere sagkyndige nu sammen i en opfordring til politiet om at genåbne efterforskningen af branden ombord på færgen Scandinavian Star i 1990. Det er et olierør, der på mystisk vis blev bøjet, som eksperterne vil have undersøgt igen.

Det er mere end 23 år siden, at 159 mennesker mistede livet under færgebranden i Skagerrak. Politiet konkluderede hurtigt, at den 37-årige dansker Erik Mørk Andersen havde startet branden. Danskeren, der selv omkom i branden, var fem gange tidligere dømt for brandstiftelse. Et år senere blev sagen henlagt på grund af manglende beviser.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

Men nu stiller fire centrale sagkyndige spørgsmålstegn ved dele af efterforskningen. De peger især på en brand, som opstod i en korridor 12 timer, efter Erik Mørk Andersen var død.

I korridoren var et hydraulikrør bøjet, men det blev aldrig undersøgt, om et menneske havde ødelagt røret.

- Det er vanskeligt at forklare, at hydraulikbranden er en naturlig følgebrand, efter det vi kalder startbranden. Den havde sandsynligvis ikke nok energi til at bøje røret, så det blev adskilt. Brandene hænger simpelthen ikke sammen, Øystein Jæger Meland til VG.no.

LÆS OGSÅ: Organtyv overfaldt 6-årig og stjal hans øjne

Han var i 1990 en central del af den officielle efterforskningen af branden.

De første brandtekniske undersøgelser af det mystiske rør blev gennemført, da den brændte færge lå ved kaj i København. Her konkluderede danske civilingeniører, at varmen fra branden sandsynligvis havde ødelagt røret. Undersøgelsen blev politiet og anklagemyndighedens stærkeste argument for, at branden i korridoren var en naturlig følge af den påsatte brand halvandet døgn tidligere.

Men den ene af de danske civilingeniører mener, at politiet har trukket konklusionen af undersøgelsen for langt.

- Opgaven var at fastslå, om der havde været en olielækage, og om lækagen var sket før eller under branden. Vi så ikke efter mulige spor fra en kriminel handling. Det var aldrig et tema. Havde det været det, havde jeg selvsagt taget røret med mig, siger civilingeniøren Anders Klingeberg til VG.no.

LÆS OGSÅ: Bikere demonstrerer: "Sexovergreb på 17-årig pige er ikke glemt"

Han mener, at der bør gennemføres en ny kriminalteknisk undersøgelse af branden i korridoren.

Hvis røret blev ødelagt af et menneske, kan det nemlig betyde, at der har været flere brandstiftere ombord på Scandinavian Star - eller at den mistænkte Erik Mørk Andersen er helt uskyldig.  

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip