Eksperter skal diskutere uprøvet ebola-medicin

Skrevet af admin

06/08/2014

Dagens topnyheder

Et panel af medicinske eksperter vil i næste uge blive indkaldt for at diskutere brugen af eksperimentel behandling mod ebola - den virus, der har dræbt flere end 900 mennesker i Vestafrika.

Det meddeler Verdenssundhedsorganisationen (WHO) onsdag aften i forbindelse med et hasteindkaldt møde i Geneve.

- Vi er i en usædvanlig situation med dette udbrud. Vi har en sygdom med en høj dødelighedsrate uden nogen etableret behandling eller vaccine, siger WHO's assisterende generaldirektør, Marie-Paule Kieny, i en udtalelse.

- Vi er nødt til at bede de medicinske etikere om vejledning om, hvad der er ansvarligt at gøre, siger hun.

Både danske og udenlandske eksperter har onsdag erklæret, at man bør bryde med traditionel praksis og uddele medicin, som man endnu ikke kender den præcise virkning af.

Det sker efter, at den amerikanske læge Kent Brantly med held har givet sig selv et nyt serum, kaldet Zmapp, som stadig er i udviklingsfasen.

Brantly har arbejdet i Liberia med bekæmpelsen af ebola og blev i den forbindelse smittet. Men serumet har tilsyneladende bevirket, at han er sluppet fri af sygdommen.

Derfor opfordrer tre professorer ved the London School of Hygiene and Tropical Medicine WHO til at give medicinen fri til brug i de ramte områder.

- Generelt skal man ikke frigive eksperimentel medicin uden at have sikkerhedstestet den.

- Men i lyset af den kritiske udfordring i Vestafrika burde WHO og de vestlige medicinske myndigheder hjælpe lande med at opveje de forskellige risici og fordele ved en begrænset brug af de bedste medicinkandidater, hedder det ifølge Reuters fra professorerne.

Danske læger mener også, at det er værd at løbe risikoen og tage medicinen i brug på grund af ebolas høje dødelighed.

- Det er ligesom for 25 år siden med aidsepidemien. Dengang var man også nødt til at forsøge noget nyt, som man ikke kendte langtidsvirkningerne af, siger Kim David, formand for Dansk Selskab for Tropemedicin og International Sundhed, til Politiken.

/ritzau/AFP