Eksperter: Staten taber otte bankmilliarder

Skatteborgerne kan ærgre sig lidt mindre over, at en såkaldt upsidemodel ikke kom med i den anden bankpakke i 2009.

Tidligere beregninger viste, at staten var gået glip af 24 milliarder kroner, men ekspertudvalget om finanskrisens årsager med professor ved CBS Jesper Rangvid i spidsen vurderer, at staten kun går glip af otte milliarder kroner.

Faktisk kunne staten have endt med at betale for upsidemodellen, ifølge ekspertudvalget.

- Staten kunne risikere at opnå mindre provenu ved upsidemodellen. Potentielt kunne staten have mistet cirka tre milliarder kroner i forhold til den valgte model, såfremt aktiekurserne ikke steg tilstrækkeligt, skriver udvalget.

I forbindelse med den anden redningspakke for de danske banker blev den daværende regering i 2009 rådet til at sikre staten mulighed for en gevinst i milliardklassen, hvis bankernes aktier steg i kurs.

Men den ansvarlige minister på det tidspunkt, Lene Espersen (K), så bort fra anbefalingen fra det internationale konsulentfirma, som regeringen selv havde hentet ind til opgaven.

Bankpakken blev ændret hen over en nat, og det fik den nuværende erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen op af stolen.

- Jeg bliver mildest talt først paf og målløs, og så bliver jeg enorm vred, fordi det er helt uhørt. Den nye tekst betød, at bankerne kunne låne skatteborgernes penge meget billigt. Det er det største tyveri i Danmarks-historien, sagde Henrik Sass Larsen til DR.

De nye beregninger viser dog, at "tyveriet" ikke er i nærheden af de 24 milliarder kroner, som staten i de første beregninger havde misset.

/ritzau/

Dagens Gossip