Eksperter: Tidlig skolestart gør børn hyperaktive

Danske børn skal som hovedregel starte i skole det kalenderår, de fylder seks år. 

Men en ny stor kortlægning af konsekvenserne ved den tidlige skolestart har vist, at det for en stor del af børnenes fører til hyperaktivitet og koncentrationsbesvær. 

- Vi har sammenlignet børn født i december og januar, der af den årsag har forskellig alder ved skolestart. Her har vi kunne se, at børn der er født tidligt i året, og som derfor er ældre ved skolestart, har færre problemer med hyperaktivitet ved 7 og 11-års alderen, end de børn, der er født sent på året, siger Hans Henrik Sievertsen fra Socialforskningsinstituttet til Dagens.dk. 

Sammen med kollegaen Thomas Dee fra University of Stanford undersøgte han, hvilke kortsigtede effekter den tidlige skolestart har på trivslen. 

Og deres konklusion var, at en skolestart som 7-årig nedsatte risikoen for hyperaktivitet med op til 73 procent, når barnet var 11 år. 

Studiet er blevet offentliggjort i National Bureau of Economic Research og senere på året vil Socialforskningsinstituttet selv udgive en rapport om undersøgelsen. 

Rasmus Alenkær er tidligere skolelærer og skolepsykolog og har en Ph.D i pædagogisk psykologi, og resulaterne kommer ikke bag på ham. 

- Når børn er hyperaktive, er det ofte en naturlig reaktion på, at de befinder sig i et miljø, de ikke er klar til, siger Rasmus Alenkær til Dagens.dk. 

Han peger på, at diskussionen er tabubelagt, og at beslutningerne ofte er meget rigide, selvom man officielt har en målsætning om inklusion og at møde børn i øjenhøjde. 

- Folkeskolen er underlagt et meget rigidt system, der gør, at selvom vi bruger en masse finde ord om inklusion og at møde barnet, hvor det er, så er vi stadig meget firkantede i vores tilgang til, hvornår man bør starte i skole, siger han. 

De seneste tal fra Undervisningsministeriet viser, at omkring 2000 børn må gå 0. klasse om hvert år.

Og det tal burde falde, hvis man er mere fleksibel omkring børns skolestart, mener Rasmus Alenkær.

- Jeg har næsten ikke tal på, hvor mange børnehaveklasseledere der har sagt til mig, at hvis bare en del af børnene var startet senere, ville der ikke være nogen problemer med dem, siger Rasmus Alenkær til Dagens.dk. 

 

  

 

 

Dagens Gossip